Tradiţii şi obiceiuri

Transilvania de Nord – Vest este una dintre dintre puținele zone ale României în care tradițiile s-au păstrat intacte din moși strămoși. Și acum mai poți vedea pe ulițele din Maramureș oameni îmbrăcați în straie tradiționale. La muncile câmpului, în centrul satului, la sărbătorile de peste an, sau la slujba de la biserică, maramureșenii se mândresc cu portul național. Tradițiile și obiceiurile de aici sunt la fel de vii ca și acum o sută de ani.

În această parte a României pare că timpul a rămas pe loc, oamenii bucurându-se de sărbătorile de peste an, de evenimentele importante din familie, dar și de muncile câmpului. Crăciunul, Paștele, Rusaliile sau Sfânta Maria sunt ocazii de sărbătoare și horit, dar și de rugăciune și post.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Paștele este o sărbătoare plină de semnificații și simboluri, cu tradiții și obiceiuri frumoase, păstrate cu sfințenie. Unul dintre obiceiuri este ca fiecare om, oricât de sărac ar fi, să își ia o haină nouă.

Pentru această sărbătoare sătenii vopsesc ouă, prepară pască și alte bucate tradiționale. Cu această ocazie se prepară chigala. Chigala este o prajitură tradițională care se prepară doar de Paști, din blat pufos, cu dulceață de prune și mac. Participarea la slujba de Înviere este un ritual nelipsit din familiile transilvănene. Copiii obișnuiesc să meargă din casă în casă și să vestească Învierea Domnului. În schimb primesc ouă roșii.

Tot în aceste părți ale țării există și tradiția ca bărbații din sat să se întreacă la ciocnitul ouălor.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou

Maramureșul, de exemplu, este una dintre puținele zone din România în care tradițiile și obiceiurile au rămas nealterate odată cu trecerea timpului. Locuitorii din această zonă sunt păstrătorii unor obiceiuri străvechi, transmise din generație în generație. Sărbătorile de iarnă sunt așteptate în aceste părți ale României atât de către cei mici, cât și de cei mari.

Colindele, cântecele de stea, viflaimul, sorcova, jocurile cu măști, dansurile sau plugușorul sunt tradiții și obiceiuri frumoase, care dau un farmec aparte sărbătorilor de iarnă. Transilvănenii pun mare pret pe întreaga perioada a Crăciunului și Anului Nou. Pregătirile încep cu postul, curățirea casei și a gospodăriei și se încheie cu ultimele sărbători din luna ianuarie.

Steaua și Capra sunt obiceiuri care au rămas vii și care sunt așteptate de către copii. Aceștia pornesc la colindat din casă în casă anunțând Nașterea Domnului. În schimb primesc nuci, mere sau colaci. Viflaimul este o altă colindă care nu lipsește de Crăciun. Sub forma unei piese de teatru popular, cu personaje biblice, Viflaimul este unul dintre cele mai autentice obiceiuri de iarnă din România. Jocul moșilor este un alt obicei plin de culoare. Colindătorii merg din poartă în poartă urând sănătate și fericire gazdelor.

De asemenea, este bine ca la sărbătorile mari oamenii să se spele cu apă în care au fost puși bănuți de argint. În acest fel vor fi bănoși și sănătoși. Tot de Crăciun se împodobesc și brazi, cu podoabe realizate din nuiele de salcie, hârtie colorată, boabe de fasole, floricele de porumb sau vâsc.

De Anul Nou, există un obicei inedit, întâlnit numai în această parte a țării, și anume “Furatul Porților”. Feciorii din sat obișnuiesc să fure porțile de la gospodăriile cu fete de măritat.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Sărbătoare Rusaliilor sau Pogorârea Duhului Sfânt are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului. Se crede că în această zi sufletele morților se reîntorc în locurile de care au aparținut. În această parte a României se păstrează numeroase tradiții destinate sărbătorilor Rusaliilor.

“Împănatul boului” sau “Papalugara” sunt ritualuri la care participă toți tinerii din sat. Aceștia merg apoi pe câmp de unde culeg flori din care să realizeze cununa. Cununa de flori este apoi așezată între coarnele unui bou, oferit de un gospodar al satului, iar boul este plimbat prin tot satul.

Alaiul Papalugara pornește în procesiune de la un capăt la celălalt al satului, intrând în fiecare gospodărie unde este așteptat cu băutură, bani și bucate. În acest fel sunt alungate spiritele rele. Tot de Rusalii, sătenii împodobesc casele și grajdurile cu ramuri de tei.

Newsletter

Loading...Loading...