Specificul locului

Atmosfera din Transilvania este liniştită, asemenea oamenilor ce locuiesc în această zonă, unde multiculturalismul nu este afectat aproape niciodată de conflicte etnice, iar culturile şi tradiţiile româneşti şi maghiare nu se exlud reciproc.

Frumuseţile şi bogăţiile naturii, de la rezervaţiile din Munţii Apuseni până la peşterile şi izvoarele termale din Băile Herculane, oferă acestei zone un farmec aparte, completat de păstrarea tradiţiilor.

Gastronomia zonei, de la bulz ardelenesc şi supă transilvăneană până la sarmale cu păsat, gulaş bograci, cocoroadă şi gomboţi oferă o combinaţie specială de arome şi gusturi.

Farmecul zonei Clujului este dat tocmai de specificul multicultural, care i-a învăţat pe oameni să accepte diversitatea şi contribuind la faimosul „calm ardelenesc”.

Cheile Turzii şi Cheile Tureni sunt printre zonele cu diversitate deosebită a florei şi a faunei, protejate pentru importanţa botanică, zoologică şi geologică.

Tradiţiile locale variază de la „Împănatul boului”, ritual cu caracter agrar şi nupţial, până la „Papalugară”, obicei de Rusalii, în care doi tineri în costum de frunză pornesc cu un alai prin întregul sat, alături de un „fluieraş”, după cântecul căruia joacă frunzele.

Nicio vizita în această zonă nu ar fi completă fără a gusta varza a la Cluj, preparat cunoscut şi sub numele de musaca de varză.

În Maramureş, arhitectura, gastonomia şi tradiţiile contribuie la farmecul unic al acestei zone. Faimoasele porţi maramureşene sunt construcţii impunătoare de lemn, cu motive diferite: funia răsucită, soarele şi arborele vieţii.

Figurile sculptate în porţile maramureşene protejau casa de rău, în viziunea meşterilor din regiune. O altă caracteristică importantă a caselor din Maramureş era „meştergrinda”, element ce susţine întreaga structură a acoperişului şi leagă pereţii transversali.

Rezervaţia naturală Creasta Cocoşului, situată în Munţii Gutâi, este cel mai potrivit loc pentru a descoperi frumuseţile naturale ale Maramureşului.

Printre deliciile culinare maramureşene se numără plăcinta creată, balmoşul şi coltunaşii cu magiun.

Bisericile de lemn sunt poate cel mai reprezentativ element tradiţional din judeţul Bihor. Zona celor trei Crişuri, cu o faună bogată în cerb, mistreţ şi râs, are peste 60 de rezervaţii naturale şi monumente ale naturii, printre care Poiana Florilor, Defileul Crişului Repede, Cascada Valul Miresei şi Parcul Naţional Apuseni.

Situl arheologic de la Sânnicolau Roman păstrează urme ale aşezărilor din neolitc, epoca medieval timpurie şi epoca medievală, iar cetatea Oradea, construită pentru a proteja o mănăstire împotriva atacurilor tătaro-mongole păstrează încă ruinele vremurilor apuse.

În judeţul Bihor, farmecul culinar este dat de tocăniţa bihoreană, cu carne de porc, dar şi de alte bucate tradiţionale asezonate cu tarhon.

Judeţul Sălaj păstrează încă moştenirea tradiţiilor străvechi, de la udatul fetelor în a doua zi de Paşte până la claca de pene şi torsul de lână sau cântecul găinii, obicei specific nunţilor din Sălaj.

Împletitul nuielelor de „răchită roşie” a fost util multă vreme în construcţia gardurilor caselor, care întotdeauna au fost joase, lăsând posibilitatea trecătorului să vadă toată curtea gospodarului.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, produsele tradiţionale recunoscute sunt brânza frământată de oaie, laptele acru de oaie şi mai multe feluri de caş, dar şi pentru ţuica cu propolis şi urda cu mărar.

Sângeorz Băi, staţiune balneoclimaterică recunoscută pentru izvoarele de apă, este un popas reuşit pentru cei care caută spiritul din Bistriţa-Năsăud. Castelele şi turnurile din Chiochiş, Matei, Milău, Sieu-Magheruş, Uriu şi Urmenis aduc aminte de vremurile în care fortificaţiile erau o necesitate pentru apărarea împotriva atacurilor venite de la est.

Ţara Oaşului este poate cea mai interesantă zonă din judeţul Satu Mare, recunoscută pentru ceramica specifică, dar şi pentru dansurile sale: Roata şi Miresele.

Festivalul de folclor Sâmbra Oilor este cea mai simplp modalitate pentru familiarizarea turiştilor cu specificul folcloric şi gastronomic al zonei, în timp ce Rezervaţia Naturală a râului Tur oferă ocazia de a explora frumuseţile naturale ale zonei.

Newsletter

Loading...Loading...