Sărbătorile Fânului invită Maramureșul la odihnă

Luna lui cuptor aduce pentru maramureseni 6 zile de liniste. In perioada 20-26 iulie, locuitorii din    nordul si vestul Transilvaniei cinstesc Sarbatorile Fanului, “zile cu prilej” de odihna, in care niciun gospodar nu se mai ocupa de muncile campului si de alte indeletniciri in gospodarie.

Oamenii care mentin vii traditiile Maramuresului respecta cu sfintenie pauza de aproape o saptamana de la lucru, de teama ca natura se va mania pe cei care muncesc de Sfantul Ilie (20 iulie), Palie (32 iulie), Maria Magdalena (22 iulie), Foca (23 iulie), Sfanta Ana (25 iulie) si Pintileiu (Sfantul Pantelimon, 27 iulie).

Chiar daca singura sarbatoare crestina marcata cu rosu in calendar este Sfantul Ilie, locuitorii din Maramures isi iau liber de la lucru pentru toate celelalte zile, de frica tunetelor si a trasnetelor. Nimeni nu face fan, pentru ca va lua foc. Nu se folosesc unelte de fier, intrucat ele pot aduce traznetul. Oamenii nici macar nu se uita pe fereastra atunci cand fulgera, deoarece se spune ca pot ramane impietriti.

Chiar si in faimosul Cimitir Vesel, pe cateva cruci sunt insemnate povestile in care Sfantul Ilie a facut cateva victime printre taranii care au mers la cosit de Sarbatorile Fanului. Din acest motiv, oamenii se bucura de tihna in familie, se aduna cu totii la masa si se roaga pentru holde bogate. De Sfantul Foca,  crestinii merg in numar mare la moastele sfinte.

Newsletter

Loading...Loading...