Rute de urmat

În momentul în care îți propui să vizitezi România, cu siguranță zona de nord-vest a țării face parte din plan.  Maramureșul, Bihorul, Sălajul, Clujul sau Satu Mare sunt doar câteva dintre locațiile care te vor impresiona prin frumusețe, cultură și obiective turistice. Dincolo de acestea, zonele respective te întâmpină cu o serie de trasee pe care oricine le va urma absorbind din ochi frumusețile locului.

Trasee  de urmat în Maramureș

Pentru a ajunge la Igniș – Gutâi, se poate parcurge, pe jos, o distanță de până la 5 kilometri. Dacă nu faci față unei asemenea distanțe, fii sigur că vei putea vedea nenumărate minunății chiar și pe un traseu de numai 1 – 2 kilometri. Punctul de plecare este Baia Mare, spre partea de Vest, iar la o altitudine de 615 m, vei ajunge la Vf. Lunciu. După aproximativ 400 de metri, vei vedea Vf. Văcarului, iar la o altitudine de 1220 metri, vei ajunge la Vf. Țiganu.

Dacă alegi un traseu prin munții Rodnei, ai ca opțiune ruta către Vf. Pietrosu. Începi să mergi spre Sud, pe Valea pârâului Dragoș, către Vf. Purcăretului care se află la altitudinea de 900 m. Urmează să treci apoi prin Valea Gropii, Vf. Rebra, Buhăescu Mare și Vf Pietrosul (2303 metri altitudine).

Un alt traseu, mai scurt și mai puțin complicat este cel spre Munții Maramureșului. Spre Nord-Est, treci prin Vf. Între Măguri (1222 metri altitudine), dealul Adâncați și apoi Vișeul de Sus.

Trasee  de urmat în Bihor

Un traseu absolut minunat din Bihor este cel către Cheile Sighiștelului.  Aici, punctul de plecare este satul Sighiștel. Trebuie să urmezi cursul râului cu același nume, către dealurile Fața Pietrii, Piatra Lungă, Fața Plaiului. De la Cheile Sighiștelului poți merge mai departe către diverse peșteri precum: Dealul Cornii, Calului,  Gaura Feții, Măgura sau Căliboaia.

În cazul în care ești mai tentat de râul Crișul Repede, poți alege traseul care începe din comuna Aștileu către Munții Pădurea Craiului și apoi pe cursul râului Crișul Repede. Mai departe, vei ajunge la Depresiunea Vad – Borod și Peștera de la Pusta Călățea.

Trasee de urmat în Sălaj

Sălajul reprezintă una dintre zonele cu nenumărate trasee turistice. De exemplu, unul dintre cele mai frumoase trasee este cel către Munții Meseș. La Sud-Est mergi spre Măgura Stânii (la 716 metri altitudine) și apoi către Popasul Romanilor.

Spre Nord-Est vei găsi izvoarele Ortelecului, iar mai departe, Moigrad și Măgura Moigrad. Traseul este unul destul de ușor, având în vedere că este vorba doar de jumătate de kilometru.

De asemenea, din Valea Someșului, în direcția râul Someș, vei găsi Biserica 1733, un castel baroc transilvănean care datează din anul 1779 (Castelul Wesseleny) și Castelul Beldy.

Trasee de urmat în Bistrița Năsăud

Atunci când ajungi în Bistrița Năsăud, nu trebuie să ratezi traseele către Munții Căliman – Bârgău. Ai varianta în care o iei in direcția Sud-Est, pe râul Bistrița, către Izvorul Colbului, Vf. Ciungetul și Vf. Negoiul Unguresc.

În direcția Sud-Vest poți trece prin Poiana Tomii, ajungând la Vf. Gisa Mare. În direcția Nord-Est, vei urma traseul către Făgetul Mare, Poiana Toader și Vf. Cornului, care se află la o altitudine de 1502 metri. Dacă mergi spre Est,  vei întalni Izvorul Lung, Vf. Blaja și Vf. Dalbidanul.

Trasee de urmat în Satu Mare

Un traseu foarte frumos din Satu Mare este cel către Munții Igniș – Gutâi. Dacă vei alege să mergi spre direcția Est, vei trece prin Valea Albă,  Izvalul lui Moiș și vei ajunge la Vf. Buiana, care se află la o altitudine de 1064 de metri.

De asemenea, traseul către Negrești Oaș este cu adevărat impresionant, mai ales că vei ajunge în centrul zonei etnografice și folclorice Oaș. Aici vei găsi un muzeu etno în aer liber, existent din anul 1964. De asemenea, tot aici vei descoperi frumoasa Biserică “Nașterea Maicii Domnului”, construită în anul 1847.

Trasee de urmat în Cluj

Clujul este recunoscut pentru traseele spre Munții Trascău. Spre Vest, vei trece peste pârâul Pordei (recunoscut și sub denumirea de “Drumul Domnilor”, iar apoi vei ajunge la Vf. Hodinid. Distanța care trebuie parcursă este destul de mică, ajungând rapid în vârf după numai 450 de metri.

Totodată, dacă vrei să ajungi în Parcul Național Munții Apuseni, trebuie să treci prin Masivul Măgura Călățele, Chicera Negrului și La Capul Dealului, care se află o altitudine de 1310  metri. Mai departe, vei ajunge la Piatra Fulgerată și apoi la râul Someșul Cald.

Newsletter

Loading...Loading...