Ridicarea Armindenului are loc pe 13 iunie la Cupșeni

Primaria comunei Cupseni a anuntat ca sarbatoarea traditionala din Tara Lapusului, Ridicarea Armindenului, va avea loc in 2012 pe data de 13 iunie. Obiceiul stravechi al localitatii maramuresene aduna tinerii din sat in fata bisericii, pentru impodobirea unui lemn inalt cu cruci, cununi de flori, stergare si icoane.

Potrivit traditiei, locuitorii tineri din localitatea Cupseni pleaca la inceputul lunii iunie in padure, unde taie cel mai inalt copac (brad sau fag) pe care il pot duce ei insisi pe umeri. Flacaii curata apoi “trofeul” de crengi, lasand in varf cateva pentru a le impleti.

Armindenul (denumirea lemnului si a obiceiului) este ridicat, pana la orele pranzului, in centrul comunei. Pe tulpina, tinerii asaza cununi de flori si coroane cu spice de grau si se intrec apoi in cine reuseste sa se urce pana sus, lansand chiar si pariuri in acest sens.

In sambata premergatoare Armindenului, fiecare familie isi trimite un membru sa aduca un mesteacan tanar si crengi de tei infrunzite. A doua zi, inainte de rasaritul soarelui, fiecare gospodar pune mesteacanul la poarta si crengi de tei la streasina casei sau a surii. Tot de Arminden, oamenii isi impodobesc interiorul casei cu flori de iasomie si tei.

Newsletter

Loading...Loading...