Parcuri naţionale

Nord Vestul Transilvaniei adăpostește unele dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România. Cu o floră și o faună variată și structuri ale reliefului unice în România, aceste parcuri propun și numeroase trasee turistice pentru iubitorii muntelui.

În Parcul Național Apuseni se găsesc cele mai multe peșteri din România, peste 400, unele dintre ele fiind unice în Europa. Peștera Urșilor adăpostește resturi fosile de Ursus Spelaeus, iar ghețarul de la Scărișoara este cel mai mare ghețar subteran din România.

În aceste parcuri sunt protejate numeroase specii de animale și plante, laleaua pestriță fiind una dintre cele mai spectaculoase flori din România.

Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei se află în nordul Carpaților Orientali și are o suprafață de 46.399 hectare. Este cea mai întinsă arie protejată din această regiune, fiind declarată rezervație a biosferei de către Unesco în anul 1979. Parcul a fost înființat în anul 1932 și cuprinde o parte din județele Maramureș, Bistrița Năsăud și Suceava.

Parcul adăpostește peste 1000 de specii de plante, animale, reptile și păsări. Printre speciile ocrotite de lege se numără floarea de colț, ghintura galbenă, gențiana punctată, angelica sau tisa. În râuri se găsesc specii de pești precum păstrăv, lipan sau boiștean. Mamiferele specifice acestui parc național sunt capra neagră, marmota, cerbul carpatin, mistrețul, ursul, râsul sau jderul de copac.

În Parcul Național Munții Rodnei se găsesc și numeroase lacuri, circuri glaciare și cascade spectaculoase. Printre acestea se numără Izvorul Bistriței, Pietrosul, Buhăescu sau Lala. Amatorii de drumeții pot efectua trasee montane către vârfurile Ineu, Omu – Gârgălau, Galat – Puzdrele, Pietrosul Rodnei sau Bătrâna.

Parcul Național Apuseni

Parcul Național Apuseni se află în munții Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba. Inițiativa înființării acestui parc a aparținut lui Emil Racoviță, care în anul 1930 a evidențiat valoarea științifică a acestui areal. În acest parc se găsesc numeroase lacuri, râuri, diviziuni muntoase și defilee. De asemenea, în Parcul Național Apuseni se găsesc peste 400 de peșteri.

Cei mai importanți munți ai parcului sunt Masivul Bihor, Munții Crișului, Munții Mureșului și Munții Seș – Meseșului. Printre cele mai interesante peșteri ale parcului se numără Peștera din Valea Rea, Peștera de sub Zgurăști, Peștera Hodobana, Izbucul Tăuz, Peștera Coiba Mare, Peștera Cetățile Ponorului, Ghețarul Focul Viu, Peștera Onceasa sau Peștera Rece.

Cel mai mare ghețar subteran din România, ghețarul de la Scărișoara, se găsește tot în Parcul Național Munții Apuseni. Peștera Urșilor este singura peșteră din România unde s-au descoperit resturi fosile de Ursus Spelaeus. Peșterile din Apuseni sunt extrem de importante și pentru speciile de lilieci pe care le adăpostesc.

Parcul Național Munții Maramureșului

Parcul Național Munții Maramureșului se află în județul Maramureș și are o suprafață totală de 148.850 hectare, fiind al doilea ca întindere din țara noastră. Acest parc adăpostește peste 180 de izvoare de ape minerale, cu o compoziție chimică unică. Parcul adăpostește și peste 40 peșteri. Cele mai importante sunt Sâlhoi, Mihailec, Poienile de sub Munte, Peștera Mare, Peștera Hoților sau Peștera Fântânele.

Parcul are o faună și floră bogată, cu numeroase specii protejate, unele dintre ele foarte rare în Europa. Din parc nu lipsesc mamifere precum râsul, nurca, lupul, ursul sau vidra. Cocoșul de mesteacăn, mierla de apă, fluierarul de apă sau ciocănitoarea cu spatele alb sunt păsările cele mai răspândite în Parcul Național Munții Maramureșului.

Printre obiectivele turistice ale acestui parc se numără Stâncăriile Sâlhoi Zâmbroslavele, Poiana cu Narcise Tomnatec Sehleanu, Vârful Farcău, Lacul Vinderel sau Cornu Nedeii Ciungii Bălăsinei. Iubitorii de drumeții montane pot urma mai multe trasee către numeroase puncte de atracție ale parcului național.

Rezervația naturală Lunca cu lalea pestriță din Valea Sălajului

Această rezervație este situată în județul Sălaj, în apropiere de orașul Cehu Silvaniei. Are o suprafață totală de 10 hectare. Speciile protejate din această rezervație naturală sunt laleaua pestriță și căldărușa.

Newsletter

Loading...Loading...