Muzee şi expoziţii

Județele din Regiunea de Nord Vest a Transilvaniei se remarcă la nivel național prin numărul mare de muzee și expoziții deschise publicului dornic de manifestări artistice și culturale.

Pe raza județului Maramureș se află șapte complexe muzeale. Inaugurat în prima parte a secolului al XX-lea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare găzduiește în permanență expozițiile “Ceasul și timpul”, “Istoria sportului maramureșean”, “Tezaurul”, “Comori ale epocii bronzului din nordul Transilvaniei” și “Valori patrimoniale”.

Din 1978, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare sunt expuse obiecte ale meșteșugului popular, obiecte de cult și piese ale portului popular.

Muzeul de Artă din Baia Mare își întâmpină zilnic turiștii cu mii de opere reprezentative pentru arta europeană a secolelor XVIII-XX.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare adăpostește piese unicat în România. În prezent, muzeul este structurat în patru secțiuni: florile de mină, zăcăminte de metale neferoase, mineralogia și sistematica mineralelor și petrografia geologică a părții de nord.

Celelalte muzee din județul Maramureș sunt Muzeul Florean, Muzeul Memorial Sighetu Marmației și Muzeul de Etnografie Sighetu Marmației.

În Sighetu Marmației se află trei muzee: Muzeul culturii evreiești, Muzeul Etnografic al Maramureșului și Muzeul Satului Maramureșean.

În municipiul Oradea (județul Bihor) se află patru muzee, cu expoziții permanente, în functie de specificul fiecărui obiectiv în parte. Muzeul Țării Crișurilor prezintă secțiunile istorie, artă, etnografie și științele naturii.

Turiștii au la dispoziție numeroase expoziții, de la cea de pictură românească din a doua parte a secolului XX și expoziția de numismatică, până la colecții de port popular specific zonei Maramureșului și exponate paleontologice.

În județul Sălaj, la Șimleu Silvanei se află primul muzeu din România dedicat holocaustului -  Muzeul Memorial al Holocaustului. Acesta a fost inaugurat în 2005, în fosta sinagogă din oraș.

Orașul Zalău găzduiește Galeria de artă “Ioan Sima”, unde sunt expuse cele mai importante lucrări ale maestrului, precum și Muzeul Județean de Istorie și Artă. Acesta din urmă prezintă vernisaje de artă populară, artă plastică și istorie veche.

Pe raza municipiului Cluj, turiștii pot vizita treisprezece muzee importante din punct de vedere cultural. Muzeul de Farmacie din Cluj reprezintă primul muzeu înființat în România, unde turiștii pot vedea obiecte datând de pe vremea celei mai vechi farmacii din țară, fondată în 1710 de familia G. Hintz.

Un alt muzeu cu valoare de patrimoniu național este Muzeul de Speologie “Emil Racoviță”, unic în România. Înființat în 1998, muzeul este găzduit în clădirea fostei închisori din Clujul medieval și expune “Colecția Emil Racoviță”, cu obiecte personale ce au aparținut celebrului speolog.

Muzeul de Artă din Cluj Napoca adăpostește o serie de piese de artă din XV-XXI, din domenii precum pictură, sculptură și artă decorativă. Muzeul găzduiește expoziții temporare si manifestări culturale.

La Vivariul din Cluj, turiștii pot vedea o expoziție permanentă ce cuprinde peste 50 de specii de animale: de la pești și păsări, până la reptile și amfibieni.

Celelalte muzee din Cluj sunt Muzeul Zoologic, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Complexul muzeal al județului Bistrița-Năsăud cuprinde zece muzee cu o deosebită valoare culturală și etnografică. Muzeul Bistrița expune colecții de artă populară, istorie și arheologie. La Sângeorz-Băi se află Muzeul de Artă Comparată, unde în fiecare an se organizează expoziții temporare și activități culturale. Publicul este invitat să vadă o colecție de artă contemporană din domenii precum fotografia, pictura și grafica.

Două dintre muzeele bistrițene sunt dedicate vieții și operei marelui scriitor Liviu Rebreanu. Este vorba despre Muzeul Memorial “Liviu Rebreanu” și Muzeul “Cuibul Visurilor”, unde sunt expuse piese de mobilier aparținând prozatorului, corespondențe, fotografii de familie și altele.

Județul Satu Mare își atrage turiștii cu un complex muzeal ce cuprinde mai multe obiective patrimoniale: muzee, case memoriale și Cuptoarele dacice.

În categoria muzee, trebuie menționate Muzeul Moților de la Scărișoara, unde sunt expuse obiecte specifice culturii moților, Muzeul Șvăbesc din Petrești, cu exponate din viața de zi cu zi a șvabilor, și Muzeul etnografic în aer liber de la Marius.

Odată ajunși la Satu Mare, turiștii nu trebuie să rateze ocazia de a vizita Muzeul de Artă. În prezent, expoziția permanentă cuprinde opere reprezentative din domeniul artelor plastice românești contemporane.

Newsletter

Loading...Loading...