Bihor

Zona carstică Dobreşti Vida

print
Zona carstica Dobresti-Vida
Localitate:
Dobresti

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Zona carstică Dobreşti – Vida reprezintă un loc cu totul deosebit în ansamblul zonelor carstice din judeţul Bihor, mai ales prin numărul impresionant de izvoare şi izbucuri, acele fire de apă ce ţâşnesc din stâncă.

 

Caracteristicile sale unice indică activitatea carstică intensă din această parte a ţării şi în special din cheile Videi, cele mai întinse din Munţii Apuseni, cu o lungime de peste 10 kilometri.

 

Pe versanţii acestei văi se găsesc numeroase peşteri şi caverne, cum ar fi peştera Cubleş, ori avenul Giloasa. Toate duc însă spre lacul de acumulare Vida, adevarata cheie de boltă a unui peisaj unic.

 

Întreaga zonă este foarte îndrăgită de turişti, de alpinişti, dar şi de pescari şi de iubitorii sporturilor nautice, care pot fi practicate în condiţii optime pe lacul Vida.

 

La capătul unui drum forestier de circa 27 de kilometri, plecând din Dobreşti, pe DR12, înspre Tileagd, până la şoseaua ce leagă Roşia de Aleşd, turiştii vor descoperi o zonă minunată, în apropierea localităţii Luncasprie, în Munţii Pădurea Craiului.

 

Lacul de acumulare, având ca zăgaz un baraj de 10 metri înălţime, întins pe 70 de metri lungime, reuşeşte să adune 400.000 de metri cubi de apă, ale cărei unde îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp şi de reflexiile pădurii dese ce înconjoară apa.

 

Pentru plimbări de excepţie pe malul lacului, aveţi la dispoziţie un drum forestier ce-l înconjoară, oferindu-vă astfel ocazia să mergeţi la pas, departe de asfalt, pe lângă marginea unui luciu de apă cu adevărat spectaculos.

 

Şi dacă tot sunteţi în apropiere puteţi vizita şi cel mai important reper cultural al zonei – biserica, monument istoric, din Luncasprie, construită la sfârşitul secolului al XVII-lea, precum şi Monumentul eroilor căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial din Dobreşti.

 

Turiştii se pot caza la numeroasele pensiuni din Luncasprie, în zonă existând şi numeroase vile la cheie, ce pot fi închiriate cu totul, pentru un weekend întreg, o experienţă ce se va dovedi cu siguranţă de neuitat, fie că mergeţi la pescuit, ori doar vreţi să vă relaxaţi în mijlocul naturii, într-unul din locurile unde aceasta s-a întrecut pe sine.

 

Dacă vrei să fiţi siguri că ajungeţi cu uşurinţă la lacul Vida, fără să vă rătăciţi cumva pe drumul forestier, setaţi următoarele coordonate GPS: 46,86094 N, 22,30929 E.

 

 

Imagini din Zona carstică Dobreşti Vida


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...