Bistrita Nasaud

Vulcanii Noroioşi

print
Vulcanii Noroiosi
Localitate:
Monor

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

O privelişte desprinsă parcă de pe altă planetă se dezvăluie în faţa călătorilor în apropiere de localitatea Monor, la 42 de kilometri distanţă de oraşul Bistriţa, spre sud-estul judeţului: vulcanii noroioşi.

 

Rezervaţia naturală are o suprafaţă de două hectare, zona fiind cunoscută şi sub denumirea “La gloduri”. Vulcanii, rezultatul gazului metan care iese din adâncurile pământului, aducând la suprafaţă noroiul lichid amestecat cu apă, sunt doar parţial activi, însă spectaculoşi.

 

Dacă doriţi o explicaţie puţin mai ştiinţifică, în zonă există sedimente din perioada miocenă (începută în urmă cu 20,3 milioane de ani şi terminată acum aproximativ 5 milioane de ani), anume argile, nisipuri, marne şi gresii. De asemenea, aproape de Monor, există la suprafaţă sedimente sarmaţiene, de care sunt legate, în general, cele mai multe zăcăminte de gaze naturale.

 

Pe fondul eroziunii, s-au format crăpături, prin care gazul iese la suprafaţă, iar conurile – motivul pentru care îi numim vulcani – au fost formate de noroiul care se revarsă prin aceste falii.

 

Pentru a-i surprinde în acţiune trebuie să vă nimeriţi acolo fie în zilele când plouă abundent sau când există degajări mai intense de gaze.

 

Pe de altă parte, este nevoie de puţină precauţie pe timp de ploaie, revărsările de apă şi noroi fluid ducând nu doar la formarea acestor vulcani noroioşi, ci şi a unei suprafeţe mlăştinoase.

 

În rezervaţie, pe lângă spectacolul oferit de vulcani, puteţi admira şi două specii întâlnite foarte rar în fauna României, anume henlea jutlandica şi marionina argentea, precum şi multe alte specii, unele plante indicând salinitatea şi umiditatea.

 

Ca să ajungeţi la vulcanii noroioşi, puteţi să mergeţi pe drumul naţional 17, cu plecare din Bistriţa, aproximativ zece kilometri. Când ajungeţi la intersecţia cu drumul naţional 154, viraţi, apoi rămâneţi pe acest drum până daţi de localitatea Monor. Atenţie, ultima porţiune de drum este foarte greu de suportat pentru maşini.

 

Vulcanii îi găsiţi în regiunea de sud-vest din Monor, la ieşirea spre Batoş, fiind aşezaţi, împreună cu zona mlăştinoasă, pe malul stâng al pârâului Lutului. De altfel, vulcanii se află foarte aproape şi de Munţii Călimani.

 

Din păcate, nu există un drum de acces şi trebuie să treci prin curţile oamenilor ca să ajungi la ei, nu există un istoric al sitului, aceste “gloduri” cum le zic localnicii servind drept pajişte pentru vaci.

 

Imagini din Vulcanii Noroioşi


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...