Bistrita Nasaud

Turnul Dogarilor

print
Turnul Dogarilor
Localitate:
Bistriţa

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Într-o plimbare prin Bistriţa Năsăud nu ai cum să ratezi Turnul Dogarilor, o construcţie plină de istorie, peste ale cărei ziduri se poate observa uşor trecerea anilor şi care se află chiar pe Strada Dogarilor din centrul oraşului.

 

Măcinat de timp, dar păstrandu-şi frumuseţea, Turnul Dogarilor reprezintă una dintre atracţiile turistice cele mai importante din zonă.

 

Turnul de 25 de metri este înconjurat de ziduri de peste un metru grosime în care se găsesc guri de tragere, amintind de scopul iniţial pentru care a fost construit în secolul XV– o fortificaţie care să apere oraşul vechi de atacuri.

 

Rămas ultimul dintre cele 18 care apărau cândva cetatea din Bistriţa, Turnul Dogarilor păzeşte şi în prezent oraşul. Toate aceste bastioane de apărare ale cetăţii au fost înzestrate cu numele breslelor care au contribuit financiar la construcţia lor. Turnul croitorilor, turnul tâmplarilor, turnul măcelarilor şi cel al aurarilor sunt doar câteva exemple.

 

Construit în stil gotic şi aşezat în centrul oraşului, Turnul Dogarilor, care are trei niveluri între care se face accesul printr-o scară realizată din piatră, a fost folosit de-a lungul timpului în diferite scopuri.

 

A fost mai întâi spital de psihiatrie, apoi a devenit un loc de detenţie în care erau închise prostituatele înainte de a fi biciuite în piaţa publică şi alungate din comunitate. Şi acestea nu au fost singurele sale întrebuinţări. Cercetaşii au văzut şi ei un loc bun pentru sediu şi tot aici şi-au găsit liniştea câţiva bătrâni pe vremea când turnul a fost folosit ca azil.

 

Dacă scopul său iniţial era unul de apărare de cotropitori, în vremurile paşnice pe care le trăim acum adăposteşte o frumoasă expoziţie de sute de măşti.

 

În afara istoriei de sute de ani, bătrânii locului îşi păcălesc nepoţii sau pe copiii vecinilor ca în turn ajung sufletele morţilor sau că ar fi o casă în care noaptea îşi fac apariţia numeroase fantome. Dacă poveştile lor te-au făcut curios, trebuie neapărat să mergi să vizitezi Turnul Dogarilor pentru a afla adevărul.

 

Şi dacă tot ai ajuns în Bistriţa nu ai nicio scuză să nu vizitezi Cetatea Bistriţei – construită în secolul al XIII-lea; fortăreaţa medievală Cetatea Ciceu; Mănăstirea Minorită; Casa Andreas Beuchel, căreia i se mai spune şi casa Ioan Zidarul sau Biserica Evanghelică.

 

 

Imagini din Turnul Dogarilor


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...