Bistrita Nasaud

Ruinele Cetăţii Ciceu

print
Ruinele cetatii Ciceu
Localitate:
Ciceu-Corabia

Obiectiv:
Situri arheologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Turiştii care sunt pasionaţi de istorie şi sunt dispuşi să îşi imagineze cum arată viaţa în vremea când strămoşii noştri trăiau în cetăţi medievale, cu ziduri puternic fortificate, pot să viziteze ruinele cetăţii Ciceu, din judeţul Bistriţa Năsăud.

 

Aceasta a fost construită pe un deal de origine vulcanică, dar data ridicării nu este atestată exact.

 

Se ştie doar că pe la începutul anilor 1400 este pierdută de nobilii Losoncz, după care este dăruită ca domeniu feudal de refugiu lui Ştefan cel Mare, care o lasă moştenire lui Bogdan, Ştefăniţă Vodă şi ajunge în posesia lui Petru Rareş. Acesta din urmă o şi foloseşte ca ascunzătoare atunci când turcii invadează Moldova.

 

Regii maghiari au considerat multă vreme cetatea Ciceu un obiectiv important în strategia de apărare a moldovenilor, drept urmare au încercat de nenumărate ori să o cucerească, mai ales că se afla în coasta Ardealului.

 

Însă nu au reuşit din cauză că zona geografică le-a dat de furcă, fiind amplasată în vârf de deal, era foarte greu de pătruns între zidurile ei. Dacă nu s-a reuşit prin forţa soldaţilor, s-a trecut la distrugerea cetăţii cu mineri aduşi din Valea Rodnei.

 

Aşa încât zidurile cetăţii Ciceu au început încetul cu încetul să cedeze, fiind dărâmată complet până la urmă.

 

În prezent vizitatorul mai găseşte doar câteva ruine. Asta şi pentru că localnicii din zonă nu au fost atenţi cu patrimoniul lor şi au tăiat pietrele de moară rămase din ziduri.

 

Doar în sudul cetăţii mai sunt bucăţi de zid înalte de opt metri, iar în partea opusă puteţi vedea urme ale şanţului de apărare, lat de până la cinci metri, precum şi valul de pământ din faţa acestuia.

 

Ca să ajungeţi la cetatea Ciceu trebuie să urmăriţi indicatoarele rutiere spre localităţile Ciceu şi Dumbrăveni. Dacă veniţi dinspre Moldova veţi trece prin Vatra Dornei, pasul Tihuţa, apoi veţi ajunge în Bistriţa. Dacă veniţi dinspre Cluj Napoca veţi trece prin Dej şi veţi ajunge înspre Bistriţa Năsăud.

 

După ce veţi vizita ruinele cetăţii Ciceu puteţi să daţi o fugă şi la Peştera Ciceului, la grotele Ciceului şi la Măgura Ciceului sau să vă plimbaţi pe dealul Şpanului.

 

De asemenea, vă puteţi relaxa la Lacul Colibiţa sau puteţi să mergeţi la Castelul Dracula din Pasul Tihuţa, biserica Evanghelică din Bistriţa Năsăud sau complexul Sugălete.

 

Pentru cazare vă puteţi opri la pensiunile din zonă sau puteţi opta pentru hotelurile din Bistriţa, însă puteţi să mergeţi şi cu cortul pentru a profita de aerul curat.

 

 

Imagini din Ruinele Cetăţii Ciceu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...