Satu Mare

Ruinele cetăţii Ardud

print
Ruinele Cetatii Ardud
Localitate:
Ardud

Obiectiv:
Situri arheologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cetatea Ardudului este unul dintre locurile încărcate de istorie, dovada vie a civilizaţiilor care s-au perindat prin Ardeal: nemţi, maghiari şi români. Cetatea medievală se regăseşte în oraşul cu acelaşi nume, situat la 20 de kilometri de Satu Mare, calea de acces fiind drumul european E81.

 

Originea cetăţii Ardudului este atestată în apropiere de anii 1500, prin epoca bronzului, când Bartolomeu Dragfi, un nepot de-al domnitorului moldovean Dragoş Vodă, decide să o ridice. Construcţia iniţială avea patru turnuri, care pe parcursul timpului au reprezentat un adăpost pentru soldaţi. A fost una dintre cele mai puternice cetăţi seniorale din nordul Transilvaniei.

 

Ulterior, după două secole, pe ruinele cetăţii se construieşte alta nouă, cu aspect de castel, ale cărei ruine sunt păstrate până în ziua de azi, însă într-o gravă stare de degradare.

 

Cetatea de la Ardud apare în scrierile istorice din perioada Imperiului Habsburgic, dar este pomenită şi ulterior, în perioada interbelică, fiind popularizată datorită creşterii economice a oraşului în care se află. Localnicii se ocupau cu creşterea animalelor, cultivatul câmpiilor, fierărie, tâmplărie, iar femeile cu ţesutul.

 

După cele două războaie mondiale, cetatea a început să se distrugă, în principal din cauza oamenilor de acolo, care au început să ia piatră din zidurile ei şi să o folosească în construcţii. Mai târziu, în vremea lui Nicolae Ceauşescu, pompierii au folosit unul dintre turnuri ca punct de observaţie.

 

În prezent, primăria din oraş are cetatea în grijă, iar autorităţile au reuşit să demareze un program de renovare şi reabilitare cu bani europeni.

 

Numeroase legende despre ce s-a întâmplat aici sunt povestite de localnici, una având-o drept eroină pe fiica principelui Francisc Rakoczi, care a divulgat o intrare secretă unui soldat al duşmanilor, iar acesta i-a trădat dragostea şi a invadat cetatea. Blestemată de tatăl său, se spune că şi azi prinţesa stă în pivniţă aşteptând ca un tânăr să dezlege blestemul, sărutând-o de trei ori.

 

Dacă vă aflaţi în zonă mai puteţi vizita şi biserica româno-catolică din Ardud, care are o vechime aproape egală cu a cetăţii, fiind însă renovate recent. De asemenea, merită să treceţi şi pe la biserica ortodoxă şi cea greco-catolică. Pe lista obiectivelor se află şi Capela Sfântului Donat, de la Viile Ardudului.

 

Pentru cazare puteţi apela la pensiunile din Ardud sau la hotelurile din Satu Mare, ocazie cu care puteţi admira oraşul şi obiectivele turistice importante din zonă.

 

 

Imagini din Ruinele cetăţii Ardud


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...