Bistrita Nasaud

Poiana cu narcise

print
Poiana cu narcise
Localitate:
Muntele Saca

Obiectiv:
Rezervaţii naturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă mergi în Munţii Rodnei pe la sfârşitul lunii iunie, există un obiectiv pe care nu îl poţi rata: Poiana cu narcise de pe Muntele Saca.

 

Este vorba despre rezervaţia botanică aflată la cea mai mare altitudine, aproximativ 1.600 de metri, pe versantul dinspre răsărit al muntelui care aparţine de comuna Rodna Veche.

 

Cel mai apropiat sat de această rezervaţie are un nume sugestiv, Valea Vinului, şi de aici porneşte drumul către poiana cu narcise.

 

Există două variante pentru a ajunge la poiană – o poţi apuca spre vest către Dealul Popii sau poţi merge pe Valea Secii şi apoi pe partea de sud a Dealului Popii, până pe Vârful Saca. Înarmaţi-vă însă cu răbdare – pe acest traseu puteţi face chiar şi trei ore.

 

Narcisele pe care le vedem primăvara prin pieţe nu seamănă deloc cu ce găseşti pe munte, dacă te hotărăşti să colinzi printr-una din multele poieni cu narcise din ţara noastră. Narcisele sălbatice, ocrotite în aceste rezervaţii, sunt mai firave, mai mici, mai drăgălaşe. Este cazul şi celor din Bistriţa Năsăud.

 

Chiar dacă narcisele sunt florile care predomină pe Muntele Saca, mai poţi întâlni şi alte specii printre care unele chiar rare cum ar fi crucea pământului sau floarea de colţ.

 

De aceea, jandarmii montani, mai exact paznicii Parcului Naţional Munţii Rodnei, recomandă turiştilor să nu pătrundă în mijlocul florilor şi să le calce în picioare.

 

De altfel, autorităţile s-au implicat în această zonă pentru a proteja natura şi pentru a oferi turiştilor clipe de neuitat.

 

Există un pachet oferit de Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, în perioada când înfloresc narcisele, ce cuprinde cazare, masă şi plimbări călare până pe muntele cu narcise pentru turiştii iubitori de natură. Mai mulţi cai de rasă au fost duşi deja în zona pentru acest program.

 

Dacă doriţi o plimbare pe munte, adică vreo 5 ore în şa, parcurgeţi cam 6 kilometri plecând din Valea Vinului până la poiană şi apoi pe la Izvorul Roşu şi înapoi pe Valea Secii.

 

Această rezervaţie cu aspect de peisaj de basm a primit acest statut în anul 2000 şi se întinde pe vreo cinci hectare, fiind supravegheată şi monitorizată prin GPS.

 

Tehnica modernă le spune specialiştilor cât s-au mai extins florile pe munte. Dacă tot ai ajuns până aici, merită să dai o raită şi prin peştera Baia lui Schneider aflată în apropiere.

 

Imagini din Poiana cu narcise


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Comentarii (1)

emil jarda

Vorbiti de poiana cu narcise de pe Saca si puneti poze de la poiana cu narcise de la Mogoseni. Sunt doua zone diferite.

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...