Bistrita Nasaud

Peştera Grota Zânelor

print
Pestera Grota Zanelor
Localitate:
Muntii Rodnei

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Amplasată în munţii Rodnei, Peştera Grota Zânelor aparţine teritorial judeţului Bistriţa-Năsăud. Grota se laudă cu o lungime de aproape 4,3 kilometri, stă deasupra mării, undeva la 1.527 de metri, şi are şi o denivelare de peste 110 metri.

 

Ca să punem şi mai bine degetul pe ea, versantul vestic al Tarniţei Prelucii este locul în care aceasta îşi găseşte intrarea, peştera fiind modelată în calcare, marne şi cristaline. Dacă mergeţi pentru prima oară în zonă, nu încercaţi să vă aventuraţi, mai ales dacă este şi prima oară când călcaţi într-o peşteră.

 

Despre Grota Zânelor se spune că are unul dintre cei mai mari coeficienţi de ramificaţie din România. Şi dacă vă gândeaţi că a fost vreun loc în care haiducii se ascundeau de autorităţi, ei bine, această “ascunzătoare” a fost găsită şi prezentată lumii, în urmă cu doar 23 de ani, de către Iosif Viehman, el fiind cel care a descoperit-o. Cum este destul de puţină vreme de când oamenii au pătruns în ea pentru prima dată, geologii şi speologii încă nu au apucat să arunce un ochi critic pentru a-şi da cu părerea.

 

Intrarea în peşteră este foarte îngustă şi permite pătrunderea unui singur om. Va trebui să faceţi ceva efort dacă doriţi să ajungeţi acolo, pentru că zona în care se află face parte dintr-un lanţ de munţi mai greu accesibili, sau de fapt mai greu de parcurs, ei fiind cei mai înalţi din Carpaţii Orientali.

 

Peştera nu este nici măcar amenajată pentru a putea fi vizitată, aşa că dacă ajungeţi acolo o veţi face pe propriul risc.

 

Ca şi accesibilitate, peştera este destul de departe de cele mai apropiate pensiuni din zonă, aici vorbim de câţiva kilometri distanţă chiar şi de drumurile de acces. Cele mai apropiate de această grotă sunt drumurile naţionale 17C, 17D şi 18. Cea mai apropiată localitate care are şi un oarecare renume este Sângeorz Băi.

 

Imagini din Peştera Grota Zânelor


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...