Bistrita Nasaud

Peştera Cobăşel

print
Pestera Cobasel
Localitate:
Muntii Rodnei

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Se pare că munţii Rodnei au fost foarte productivi din punct de vedere al peşterilor pe care le găzduiesc. Par să fie un fel de schweitzer al munţilor României la câte grote pot fi explorate în zona aceasta.

 

Una dintre acestea este şi Peştera Cobăşel. Date despre locaţia peşterii sunt atât de multe încât şi cei care nu au mai vizitat-o până acum simt că pot pune degetul pe ea.

 

Aşa că dacă vreţi să ajungeţi la această peşteră tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi în Valea Cobăşel, pe versantul stâng. Această zonă este la vreo 6 kilometri de localitatea Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este, de fapt, cu câteva zeci de metri mai sus de pârâul Râsului.

 

Peştera Cobăşel are o lungime de 570 de metri şi se poate lăuda şi cu o denivelare de vreo 30 de metri.

 

Peştera este deja inclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei, în zona de conservare specială. În plus, chiar dacă are o suprafaţă de doar un hectar, aceasta a fost inclusă în categoria a treia a Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii.

 

Potrivit datelor publicate de specialişti, Peştera Cobăşel datează din era precambriană. Iată şi câteva date mai tehnice pentru profani. Formaţiunea are o serie de septe parietale şi de tavan, din care se înţelege că sunt destul de multe forme de coroziune.

 

Dacă vreţi să exploraţi peştera, trebuie să ştiţi că ea este deja locuită de mai multe specii de lilieci care au fost monitorizaţi şi identificaţi de specialiştii români. Aşa că, dacă vreţi neapărat o vizită, fie că este iarnă sau vară, puteţi avea şansa să urmăriţi coloniile de iernare sau chiar pe cele de adăpostire temporară. Acest lucru nu se poate realiza decât dacă anunţaţi înainte Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.

 

Vizitele în această peşteră nu se fac decât sub atenta supraveghere a unui angajat al Administraţiei. În plus, va trebui să aveţi echipament adaptat pentru astfel de excursii, care să includă evident şi o lanternă.

 

Parcul Naţional Munţii Rodnei are peste 45.000 de hectare de arie naturală protejată, dintre care vreo 3.000 au fost declarate Rezervaţie a Biosferei. Dacă ajungeţi în această zonă, nu aveţi cum să vă plictisiţi şi la fiecare pas puteţi vedea peşteri, chei , creste sau poieni cu flori.

 

Imagini din Peştera Cobăşel


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Comentarii (1)

Marina Petre

As vrea sa intreb turistul care a postat fotografia din pestera daca este sigur ca nu a confundat pestera sau daca nu cumva altcineva a facut acea fotografie. Eu personal am facut o fotografie, care intamplator sau nu este identica cu aceasta si pot spune cu siguranta ca nu este facuta in Pestera Cobasel. Este posibil oare sa fie un colt de pestera identic in doua locatii diferite sau ca doua persoane sa faca o fotografie fix din acelasi unghi, fix de la aceeasi distanta sau fix cu aceeasi deschidere de diafragma?

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...