Bihor

Peştera Câmpenească Vașcău

print
Pestera Campeneasca Vascau
Localitate:
Vascau

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Peştera Câmpenească ascunde cea mai înaltă cascadă subterană din România şi poate fi găsită la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Oradea, pe DN76, lângă Vașcău, în depresiunea Beiuşului.

 

Doar turiştii echipaţi pentru alpinism pot vedea aici cum pârâul Ţarina cade cu putere, de la 35 de metri, formând o cascadă impresionantă şi apoi, după doar doi kilometri, dispare în subteran şi reapare la izbucul Boiu, în partea de vest a oraşului Vașcău.

 

O altă imagine care ar putea impresiona într-un mod negativ pe cei mai ecologişti ar fi deşeurile pe care le poţi întâlni destul de des şi pe care nu ai cum să le ignori, oricât ai încerca. Au existat tentative ale autorităţilor şi voluntarilor din zonă de a curăţa peştera, însă cumva gunoaiele se tot adună.

 

Nu există rute CFR care să ducă exact până în acest oraş, însă locuitorii din Oradea pot oricând să îţi indice un mijloc de transport în comun care să facă legătura de la gara din Oradea, până în Vașcău.

 

Dacă dispui de maşină, îţi va fi de mare folos, dar numai până într-un punct. Mai exact la 150 de metri de ultima casă din Vascău, spre depresiunea Ţarina. Dacă în dotările tale de vacanţă intră şi un GPS, atunci ai putea găsi mult mai uşor obiectivul, urmând coordonatele 46.8096 latitudine nordică şi 22.47901 longitudine estică.

 

Pentru cei care nu dispun de astfel de dispozitive, orientarea în spaţiu este esenţială pentru a ajunge la destinaţie în mai puţin de o oră.

 

Pornind de la ultima casă din oraş, la aproximativ 150 de metri faci stânga şi mergi mai departe, lăsând în stânga ta Izvorul din Boiu.

 

În continuare, faci dreapta pe drum şi urci pe creastă. Mergând mai departe, vei observa un drum forestier pe stânga pe care, dacă mergi 15 minute, ajungi în depresiunea Ţarina.

 

După aproximativ 20 de minute de mers prin depresiunea Ţarina vei întalni satul Izbuc şi pârâul care se îndreaptă spre Peştera Câmpenească.

 

Odată ajuns aici, poţi doar să te bucuri de priveliştea unică a unei cascade subterane de aproximativ 35 de metri, accesibilă doar alpiniştilor. Misterul apei care dispare sub pământ şi iese mai departe la suprafaţă, câteva poze reuşite sau nu (pentru că apa pulverizată poate crea dificultăţi) şi o aventură de neuitat sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să baţi un astfel de drum.

 

Imagini din Peştera Câmpenească Vașcău


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...