Cluj

Palatul Princiar

print
Palatul Princiar
Localitate:
Turda

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă înainte era un palat princiar în toată spendoarea sa, astăzi se bucură de prestigiul de a fi un Muzeu de Istorie. Vorbim de Palatul Princiar din Turda, judeţul Cluj, care, în final de secol XVI şi începutul celui de-al XVII-lea, a fost reşedinţa principelui Sigismund Bathory.

 

Pus pe lista monumentelor istorice, Palatul Princiar de odinioară a purtat mai multe nume de-a lungul secolelor, care mai de care mai interesante. La un moment dat în istoria sa de mai bine de 400 de ani, această clădire impunătoare a purtat numele de Casa Fiscală sau Curia Casei Fiscului, dar cel mai ciudat nume pe care l-a avut este “Casa de Sare”. Asta pentru că destinaţia iniţială a construcţiei a fost să găzduiască Vama de Sare din Turda, oraş unde se află o importantă salină.

 

Deşi, ca design exterior, casa princiară nu prea are cu ce se lăuda, ea aducând foarte mult cu o clădire obişnuită, aceasta a suferit un întreg “face-lift” la începutul secolului al XIX-lea, după ce, în urmă cu 230 de ani, acesteia i s-au administrat importante lucrări de refacere.

 

Dacă tot vorbeam de arhitectura ei, este bine să ştiţi că la origine este una gotică, stil care se întrepătrunde cu cel renascentist, adăugat la una dintre “remodelari”.

 

În esenţă, Palatul Princiar al lui Sigismund Bathory este o casă pătrăţoasă, cu etaj şi parter. Nu am vrea să vă descriem în detaliu casa pentru că ar însemna să vă stricăm supriza îmbinării celor două stiluri menţionate mai sus. Cert este că cel mai bine această simbioză a renascentismului cu goticul se vede în designul detaliat al unor lucrări secundare.

 

Timp de 400 de ani, clădirea a fost una dintre cele mai apreciate reşedinţe de către principii Transilvaniei. Ca şi evenimente istorice care s-au petrecut în această clădire, putem menţiona că aici aveau loc Dietele Transilvaniei, ultima desfăşurându-se chiar la finele secolului XVIII.

 

Spuneam la început că această clădire a ajuns acum un adevărat muzeu. Această nouă titulatură şi-a luat-o în 1943, când a devenit Muzeul de Istorie din Turda. Cu toate acestea, muzeul a fost inaugurat de abia în 1951, la dorinţa lui Augustin Raţiu.

 

Ca muzeu, instituţia se poate lăuda cu o vastă colecţie de obiecte, majoritatea lor provenind din “epoca” romană. Multe dintre acestea au valoare numismatică, sunt obiecte care au şi făcut studiul unor cercetători reprezentativi pentru România, precum Ioan I. Russu.

 

Imagini din Palatul Princiar


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...