Satu Mare

Muzeul Ţării Oaşului

print
Muzeul Ţării Oaşului

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Ţara Oaşului a păstrat multe tradiţii populare, iar românii din satele de aici trăiesc parcă în altă epocă. Dacă nu ai timp să colinzi prin zonă, poţi vizita Muzeul Ţării Oaşului, aflat în Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare.

 

Muzeul se întinde pe aproximativ 1,5 hectare. Nu te gândi la hale imense pline de rafturi şi exponate. Această suprafaţă uriaşă se datorează secţiunii în aer liber, de o extremă importanţă în ceea ce priveşte etnografia şi tradiţia.

 

Muzeul Ţării Oaşului seamănă mult cu Muzeul Satului din Bucureşti, doar că nu este chiar atât de vast, şi a fost înfiinţat pentru a înfăţişa cât mai autentic o localitate tipică oşeană. Aici turistul are ocazia să admire case româneşti vechi, cu gospodăriile aferente, din Negreşti, Racs sau Moiseni, vechi de peste 200 de ani.

 

 

Înăuntrul caselor vei găsi obiecte ţesute manual, precum pături, covoare, dar şi costume populare. În plus, te vor uimi icoanele vechi, pictate pe sticlă şi lemn, mobilierul rupt din basmele populare, cu cuptoare de pâine care aproape te fac să simţi aburii şi mireasma produselor abia scoase, lăzi de zestre care încă păstrează emoţia fetelor ce le upleau cu dragoste, pentru a le folosi dupa nuntă, ceramica ce se folosea în bucătărie sau ca decor.

 

Mai găseşti şi o secţiune care conţine instalaţii de natură tehnică, ce încă mai funcţionează, aşa că este pe jumătate muzeu, pe jumătate parte integrantă din viaţa de zi cu zi a localnicilor. Aici vei observa oameni care vin să macine cereale sau să îşi cureţe lâna şi să o lucreze.

 

În plus, Muzeul Ţării Oaşului este singurul loc unde încă se mai fabrică celebra ceramică de Vama.

 

În interiorul său se mai află şi un han tradiţional, un loc de făcut palincă dintre cele mai tari, dar şi un atelier unde se mai confecţionează atât de pitoreştile gube, pe care toţi oamenii le îmbrăcau cu mândrie în vechime.

 

Biserica de lemn din Lechinţa este o clădire extrem de veche şi cu însemnătate religioasă şi culturală, datând încă de la începutul secolului 17.

 

Muzeul nu se află departe de centrul oraşului Negreşti-Oaş, în apropierea DN 19, care face legătura între Satu Mare şi Sighetul Marmaţiei.

 

Pericolul vizitării acestui muzeu constă în faptul că ai putea rămâne vrăjit de atmosfera întâlnită, de micile căsuţe de chirpici cu acoperiş din stuf, că vei vrea să scapi de agitaţia urbană, de vuietul asurzitor al lumii moderne şi vei dori să te retragi în acest colţ din altă lume.

 

Imagini din Muzeul Ţării Oaşului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...