Cluj

Muzeul Emil Isac

print
Muzeul Emil Isaac
Localitate:
Cluj

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Clujul adăposteşte, fără îndoială, unele dintre cele mai frumoase muzee şi case memoriale din România. În marele centru cultural se află şi muzeul închinat lui Emil Isac, un personaj marcant al literaturii progresiste transilvănene din secolul XX.

 

Casa memorială este situată pe strada care poartă acelaşi nume al celebrului poet şi politician – Emil Isac (care a trăit în perioada 1881 – 1954). În această clădire din Cluj a locuit şi a creat poetul timp de mai bine de cinci decenii. În toată această perioadă, personaje celebre au trecut pragul casei sale. Printre acestea merită menţionaţi Ion Luca Caragiale, George Coşbuc ori Bogdan Petriceicu-Haşdeu.

 

“La umbra plopilor”, scrisă în anul 1903, a fost poezia de debut a autorului. Au urmat mai apoi multe colaborări cu revistele de specialitate ale vremii, care i-au adus o cariera fructuoasă. „Pe lângă apa care trece”, “Ochii tăi albaştri” ori “Mama” sunt poezii care l-au consacrat pe Emil Isac pe scena literaturii româneşti.

 

Autorul a făcut cunoştinţă, în timpul studenţiei la Facultatea de Drept din Cluj, cu ideile umanitariste şi progresiste. Tot atunci a devenit un militant pentru cauza clasei muncitoare.

 

În anul 1954, autorul s-a stins din viaţă, lăsând în urmă poezii care pot fi ridicate, cu mândrie, la rangul de capodopere. Un an mai târziu, casa în care a locuit a fost tranformată în muzeu, pentru a oferi generaţiilor următoare prilejul de a intra, preţ de câteva clipe, în universul lui Emil Isac, dar şi al tatălui poetului.

 

Muzeul memorial este compus din trei încăperi, care reconstituie viaţa poetului. În cea dintâi sală sunt expuse documente relevante, printre care scrisori, dar şi certificatul de naştere al lui Emiliu Pompiliu Virgiliu Isac. Atmosfera este cu atât mai emoţionantă, pentru că vizitatorii pot admira şi fotografii de epocă prezentate în această primă sală.

 

Urmează încăperea în care sunt expuse operele marelui poet şi, în final, în cea de-a treia cameră, cei care trec pragul muzeului memorial pot vedea biroul de lucru al lui Emil Isac.

 

Tot aici se află o bibliotecă impresionantă, care cuprinde peste 1.700 de volume. Multe dintre cărţi, atât în română cât şi în maghiară, au iscălite dedicaţiile autorilor pentru Emil Isac.

 

 

Imagini din Muzeul Emil Isac


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...