Maramures

Muzeul de etnografie şi artă populară

print
Muzeul de etnografie şi artă populară
Localitate:
Baia Mare

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Moroşenii sunt faimoşi în întreaga lume datorită obiceiurilor şi modului lor de a fi. Cultura, tradiţiile şi felul lor vesel şi primitor fac din cei care trăiesc în Maramureş nişte oameni de admirat. Evoluţia activităţii lor în timp poate fi observată la Muzeul de Etnografie, din Baia Mare, oraş recunoscut pentru sensibilitatea faţă de frumos şi artă.

 

Muzeul a fost înfiinţat odată cu Asociaţia Muzeală din oraş, în 1899, iar obiectele expuse au fost donate de membri şi localnici. Cei care au fondat secţia de etnografie şi-au propus să facă studii despre folclorul local, despre tradiţiile populare, dar să şi strângă fotografii reprezentative, care să fie expuse.

 

Dacă entuziasmul le-a fost curmat de cel de-al Doilea Război Mondial, activitatea la Muzeul de Etnografie a fost reluată, timid, în anii ‘50 şi în colecţia muzeului au fost aduse aproximativ 1.000 de obiecte etnografice. În decursul anilor, cei care au lucrat acolo au realizat şi studii pe teren, care stau acum mărturie celor care îşi doresc să ştie obiceiurile străbunilor.

 

Obiectele strânse şi achiziţionate au fost împărţite pe colecţii, iar până în prezent au fost completate, în funcţie de necesităţi, ajungând la 7.000 de piese, multe având valoare de tezaur.

 

Muzeul adăposteşte colecţii de cântare, căuce, linguri păcurăreşti (cea mai veche are peste 200 de ani), presa pentru faguri şi cea de struguri, icoane pe lemn şi sticlă. Din dorinţa de a face cunoscută arta populară şi frumuseţea obiceiurilor din străbuni, a fost înfiinţat în anii ’80 şi un muzeu în aer liber, aflat pe Dealul Florilor.

 

Aici veţi găsi adevarate monumente de arhitectură populară cum ar fi case tradiţionale din secolele XVIII-XIX, dar şi o biserică de lemn. Acest muzeu al satului din nordul României este împărţit în patru: Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi Ţara Maramureşului.

 

Programul de vizitare a Muzeului de Etnografie este în funcţie de sezon – iarna fiind mai scurt. Astfel, cei care vor să vadă exponatele de la Muzeul de Etnografie din Baia Mare în perioada octombrie – aprilie o pot face de marţi până duminică între orele 10 şi 16. Vara în schimb porţile se deschid tot la 10 şi se închid de abia la ora 8 seara. Lunea este mereu închis.

 

Imagini din Muzeul de etnografie şi artă populară


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...