Salaj

Muzeul Bobota

print
Muzeul Bobota

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Comuna Bobota din judeţul Sălaj este locul unde s-au născut două mari personalităţi ale neamului românesc, Gheorghe Şincai şi Corneliu Coposu. Aflată la 35 de kilometri de Sălaj şi 23 de Şimleu Silvaniei, Bobota este gazda Centrului Cultural Şincai-Coposu, în memoria celor două personaje care i-au marcat existenţa.

 

Muzeul de aici şi-a deschis pentru prima dată porţile în 1998, prin bunăvoinţa şi lupta profesorilor şi a oamenilor de cultură din comună, care au vrut să se mândrească cu moştenirea primită.

 

Centrul cultural are mai multe camere, fiecare omagiind personalităţile care s-au născut în apropiere. Prima dintre ele este amenajată astfel încât să arate precum o încăpere tradiţională românească, cu tindă, cuptor, elemente de etnofolclor, obiecte vechi, de mare însemnătate istorică, care îţi arată exact cum obişnuiau oamenii să trăiască pe vremuri.

 

Poţi vedea piese de mobilier pe care acum nu le vei mai regăsi în nicio casă modernă, precum arareul, un dulap construit în interiorul peretelui, unde se ţineau obiecte folosite în bucătărie.

 

Costumele populare pe care vei avea norocul să le vezi sunt extrem de vechi, datând din anii 1910-1950. Toate sunt unicat şi lucrate manual, prin măiestria şi devotamentul femeilor din acea vreme, care făceau din hainele tradiţionale o adevarată operă de artă, dedicându-le zile întregi de migală.

 

Vei găsi şi obiecte de ceramică de diferite culori, forme şi modele, dar vei vedea clasica ladă de zestre, care nu lipsea din avuţia niciunei femei.

 

Apoi vei pătrunde în sala “Gheorghe Şincai”, care adăposteşte o multitudine de fotografii şi documente care să-ţi explice viaţa şi activitatea sa. Vei afla că şcoala din comuna a fost înfiinţată datorită lui şi că Şincai a fost cel care a tradus nişte documente de o valoare inestimabilă, care au contribuit la culturalizarea românilor, precum Gramatica, Abecedarul sau Catehismul.

 

În sală “Corneliu Coposu” vei găsi informaţii începând chiar cu copilăria acestuia, până la ultimele clipe de viaţă, dar şi felul în care a luat naştere familia sa, beneficiind de un arbore genealogic detaliat.

 

Prin fotografii vei înţelege cât de influent a fost acest om, căci era alături de Iuliu Maniu sau regele Mihai în mod frecvent într-o perioadă critică a istoriei noastre. Totul este aşezat în ordine cronologică, aşa că poţi afla toate iniţiativele sale politice, perioada în care a stat în temniţele comuniste, medaliile primite, printre care se numără şi una oferită de preşedintele Franţei în anii ‘90, “Legiunea de Onoare”, dar şi date despre moartea acestui mare om politic.

 

Imagini din Muzeul Bobota


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...