Maramures

Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei

print
Memorialul durerii
Localitate:
Sighetu Marmatiei

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, nu este pentru oricine. Este un muzeu al durerii de unde ieşi marcat de cruzimea de care pot da dovadă semenii tăi. Aşadar, nu este un obiectiv turistic lejer. De aici nu ieşi vesel şi încărcat de cunoaştere, ci îngândurat şi parcă un pic mai filosof.

 

Memorialul a fost înfiinţat după Revoluţie în fosta închisoare de la Sighet, unul dintre cele mai cunoscute centre de detenţie din România.

 

Aici au fost închise de comunişti personalităţi de vază ale perioadei interbelice, care deranjau prin poziţiile lor politice, dar şi oameni simpli care erau consideraţi de regim un pericol. Mulţi dintre ei nu au mai păşit niciodată în afara zidurilor închisorii.

 

Actualul muzeu realizat în închisoarea dezafectată încearcă să arate turistului adevarata faţă a opresiunii de dinainte de 1989. A fost o idee a poetei Ana Blandiana, care nu a renunţat până nu a văzut-o realitate.

 

Încă de la intrare te întâmpină feţele celor care au suferit în această instituţie a ororii, chipurile lor sunt expuse pe culoarul de portrete ale victimelor comunismului. Fiori reci te trec cand te gândeşti câte sute de persoane şi-au trăit disperarea între aceste ziduri.

 

Fosta închisoare are trei nivele, la fiecare găsindu-se mai multe săli de muzeu realizate în fostele celule.

 

Dintre acestea, unele au fost însă păstrate ca atare pentru autenticitate. E vorba de încăperile unde au murit Iuliu Maniu (la parter) şi Gh. I. Brătianu (de la etajul doi). În aceste două celule nu există decât nişte haine de zeghe şi un pat de fier fără saltea.

 

Tot ca în perioada când aici domnea teroarea au fost păstrate încă două celule – camerele de pedeapsă pentru deţinuţii care nu fuseseră „cuminţi”, unde erau izolaţi şi legaţi cu un inel de fier.

 

O transpiraţie rece te împresoară când intri în sala dedicată torturii. Aici este recreată o cameră de interogatoriu cu becul orbitor ce trebuia băgat în ochii deţinutului.

 

În celelalte săli, sunt detaliate momente cruciale din cei 45 de ani de sistem comunist ai ţării noastre. Dacă ai sta şi o săptămână, nu ai avea timp să citeşti mărturiile groazei scrise pe pereţii fostelor celule.

 

La final, câteva informaţii utile. Muzeul se află pe str. Corneliu Coposu nr. 4 din oraşul Sighet, din judeţul Maramureş. Programul de vizitare este în funcţie de sezon. Vara (15 aprilie –15 octombrie), zilnic, 9.30-18.30. În sezonul rece, puteţi vizita de marţi până duminică, între orele 10.00-16.00.

 

Imagini din Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...