Bistrita Nasaud

Lacul Lala Mic

print
Lala Mic
Localitate:
Muntii Rodnei

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Lacul Lala Mic este un ochi de apă splendidă situat în Munţii Rodnei, sub vârful Ineu, la 1.900 de metri altitudine.

 

Lala Mic este fratele mai pricăjit al lacului Lala Mare, aflat la o aruncătură de băţ de primul, tot într-o vale glaciară de pe platoul Rezervaţiei mixte Ineu-Lala.

 

Din lacul Lala Mic porneşte pârâiaşul Lala, care se varsă în Lala Mare şi de acolo se scurge mai jos printre stânci până în vale.

 

Dacă ajungeţi la unul dintre lacuri, nu se poate să vă opriţi acolo şi trebuie să le vedeţi pe amândouă.

 

Dar cum ajungeţi pe platou? Mergeţi pe DN 17C până la Năsăud, apoi pe DN 17D spre Rodna. Urmează o cotitură pe un drum forestier aflat în apropierea râului Bistriţa pe care se pot parcurge cu maşina aproximativ şase kilometri.

 

Din localitatea Rodna, urmează traseu montan în toată regula, nerecomandat turiştilor cu probleme de respiraţie şi fără încălţări adecvate escaladării stâncilor. Pe jos vă veţi îndrepta spre Capul Beneş, Şaua Curăţel, Şaua Ineuţ şi Lacul Lala.

 

De la Lacul Lala Mare veţi continua urcuşul încă o jumătate de oră şi veţi ajunge la “frăţiorul” Lala Mic, care are o adâncime de doar jumătate de metru. Asta însă nu împiedică unii păstrăvi mai anemici să vieţuiască în apele sale.

 

Odată poposiţi pe malul lacului Lala Mic, veţi fi uimiţi de priveliştea extraordinară, de măreţia vârfului Ineu care îţi dă dureri de gât de la atâta privit în sus.

 

În perimetrul lacului Lala Mic cresc numeroase flori frumoase, unele chiar rare şi protejate (cum ar fi floarea de colţ) sau puteţi vedea şopârliţe de munte întinse la soare, cocoşi de mesteacăn sau chiar cu noroc veţi surprinde în zbor vreo acvilă.

 

Excursia făcută în această zonă poate continua în sus, până la vârful Ineu, acolo unde nu există cabană sau refugiu montan, însă în toată zona de platou se poate campa. Împătimiţii muntelui rămân în acest loc sublim şi curat peste noapte, la cort.

 

Dacă tot aţi ajuns în Munţii Rodnei, poate cei mai spectaculoşi din Carpaţii Orientali, ar fi bine să staţi o perioadă mai lungă. În câteva zile puteţi parcurge mai multe trasee turistice din Rezervaţia mixtă Ineu-Lala.

 

Toate au ca punct de plecare comuna Rodna şi se continuă cu Valea Vinului – Izvorul Băilor – Vârful Curăţel – Şaua cu Lac – Vârful Ineu sau Vârful Capul Beneşului – Muntele Curăţel – Şaua cu Lac – Valea Lala – Gura Lalei.

 

Zona, deşi nu e la fel de cunoscută ca Valea Prahovei sau Apusenii, este una extraordinară si majoritatea celor care au vizitat-o nu au ezitat în momentul în care au avut ocazia să revină pe aceste meleaguri.

 

 

Imagini din Lacul Lala Mic


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...