Bistrita Nasaud

Lacul Lala Mare

print
Lala Mare
Localitate:
Muntii Rodnei

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă sunteţi un pasionat al drumeţiilor pe munte sau pur şi simplu căutaţi un loc în care să evadaţi din oraşul sufocant, Lacul Lala Mare este destinaţia perfectă.

 

Este situat în Carpaţii Orientali, în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproximatv 1.800 de metri, într-o vale glaciară. Lacul face parte din Rezevaţia mixtă Ineu-Lala şi are şi un frate mai mic în apropiere, lacul Lala Mic.

 

Pentru a admira Lala Mare, cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei (peste 5.000 de metri pătraţi), trebuie să aveţi o condiţie fizică foarte bună şi echipament corespunzător, deoarece drumul nu este accesibil, în ultima lui parte, decât pe jos şi trebuie să ajungeţi la 1.800 de metri înălţime.

 

Traseul începe de pe DN 17C, apoi pe DN 17D spre Rodna şi Şanţ. De aici, se coteşte pe un drum forestier aflat în apropierea râului Bistriţa pe care se pot parcurge aproximativ şase kilometri cu maşina.

 

Din acest punct, unde există indicator turistic, urmează o drumeţie de două ore, două ore şi jumătate, care se termină cu un peisaj de-a dreptul mirific. Până sus însă urcuşul poate fi destul de greu printre stânci şi jnepeniş.

 

Lacul Lala, o lacrimă de cristal în peisajul Carpaţilor Orientali, apare în toată splendoarea: sus este vârful Ineu, care domină întreaga zonă, iar jos este valea care îţi taie respiraţia prin frumuseţea peisajului.

 

Păstrăvii nu lipsesc din apele lacului.În afară de lac, în zona aceasta turiştii pot admira rododendronii, plantă destul de rară, de munte.

 

Traseul poate fi continuat spre lacul Lala Mic şi, mai departe, până la vârful Ineu.

 

Dacă vă aventuraţi până pe vârf, aveţi în vedere că pe munte nu sunt cabane, aşa încât trebuie să vă calculaţi timpul pentru a avea vreme şi de coborâre până la apusul soarelui. Asta evident doar dacă nu sunteţi genul de turist cu casa în spinare, caz în care vă puteţi instala cortul cel mai bine lângă unul dintre lacuri, fie el Lala Mare sau Mic.

 

Dacă optaţi pentru această variantă, trebuie să ştiţi că noaptea temperatura scade mult în această zonă de creastă şi este absolut necesar să aveţi un sac de dormit şi haine groase.

 

Chiar dacă la prima vedere pare o zonă inaccesibilă pentru că nu se poate ajunge cu maşina, ci numai pe jos, zona lacului Lala Mare este una din cele mai frumoase din Munţii Carpaţi, iar majoritatea celor care au fost acolo au şi revenit ulterior.

 

Dacă vă doriţi o excursie mai lungă, locuri de cazare se găsesc în zona Ciocăneşti – Cârlibaba, iar de aici vă puteţi stabili şi alte trasee în Munţii Rodnei.

 

 

Imagini din Lacul Lala Mare


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...