Maramures

Lacul Firiza

print
Lacul Firiza
Localitate:
Firiza

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Firiza este numele unui lac de acumulare aflat în apropiere de Baia Mare care atrage anual o mulţime de pescari împătimiţi, şi nu numai. Situat puţin mai sus de satul Izvoarelor, în localitatea Firiza, lacul cu acelaşi nume s-a format în 1964 când s-a pus un baraj pe cursul râului cu acelaşi nume.

 

Lacul actual are o lungime de 3 kilometri şi o lăţime de un kilometru. Iniţial, lacul a fost construit ca o sursă de alimentare cu apă a oraşului Baia Mare, însă a devenit rapid şi o zonă de agrement. Din acest motiv, dacă doriţi să nu fie prea mare aglomeraţie, ar trebui să evitaţi weekendurile de vară, pentru că băimărenii se înghesuie să ocupe un loc pe malul lacului.

 

Cum ajungeţi? Dacă mergeţi pe DN 18 Baia Mare – Sighet, cam pe la kilometrul 3 o luaţi spre lac după indicator. De aici până la baraj mai sunt doar 8 km. Ultima parte a drumului e îngustă, plină de serpentine strânse, măcar gropile însă par să fi fost cârpite.

 

Odată ajunşi acolo sunt slabe şanse să vă plictisiţi, pentru că peisajul este de-a dreptul mirific, pe malul lacului fiind copaci doborâţi în apă, iar de jur împrejur sunt dealuri împădurite.

 

Distracţia unui turist în căutare de adrenalină poate fi asigurată cu o plimbare cu barca, la canotaj, cu ATV-ul sau făcând offroad cu enduro.

 

Principalul punct de atracţie este însă pescuitul. Păstrăvul, somnul sau plătica sunt doar trei specii de peşti care se găsesc în Lacul Firiza. Atenţie, însă, e liber la pescuit doar în perioada 1 mai – 10 octombrie şi vă trebuie şi aprobare. Bonuri de pescuit, dar şi bărci de închiriat există şi la pensiunile din apropiere.

 

De altfel, autorităţile locale organizează periodic şi concursuri de pescuit pe Lacul Firiza, care se bucură de un real succes mai ales în rândul localnicilor.

 

Nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa cazării, deoarece veţi avea de unde alege, în zonă existând mai multe pensiuni şi cabane care oferă tot confortul. Şi nu trebuie să plecaţi până nu încercaţi mâncarea tradiţională zonei. Aveţi chiar şi posibilitatea de a înnopta pe malul lacului, cu cortul.

 

Dacă tot aţi ajuns aici, vă puteţi opri şi în staţiunea climaterică Izvoarele, unde ajungeţi prin Valea Neagră, însă drumul este cam dificil.

 

 

Imagini din Lacul Firiza


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...