Bistrita Nasaud

Lacul Cetăţele

print
Lacul Cetatele
Localitate:
Caianu Mare

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Lacul Cetăţele, unul din cele mai frumoase lacuri alpine din România, se află situat în judeţul Bistriţa-Năsăud, în vecinătatea localităţii Căianu Mare. Numit şi Tăul Căianului de către localnici, lacul este protejat prin lege.

 

Lacul Cetăţele este un lac aşa numit “de alunecare”, formându-se în spatele unui mare val de pământ prăvălit din Vârful Cetăţele.

 

Pentru a ajunge la lacul Cetăţele trebuie să mergeţi pe DN 17 până în comuna Uriu. Apoi, la kilometrul 15, în această localitate, se desprinde un drum judeţean, care este doar parţial asfaltat, pe care trebuie să îl parcurgeţi până în Căianu Mic.

 

Din acest punct, traversaţi pe jos Valea Ilişua şi ajungeţi în Căianu Mare, de unde nu mai trebuie decât să urcaţi pe dealul Cetăţele, din vârful acestuia putându-se vedea lacul.

 

De sus, în faţa turistului aflat pentru prima oară aici, se deschide o privelişte sălbatică. Pante abrupte se prăvălesc parcă într-o groapă imensă în care se află întinderea de apă.

 

Lacul este destul de mare, având peste 8.000 de metri pătraţi şi o formă uşor ovală. Nu este foarte adânc, având o medie de vreo doi metri, dar şi gropi de până la cinci metri.

 

Lacul Cetăţele este o destinaţie extrem de potrivită pentru o drumeţie în natură, iar faptul că nu este foarte cunoscut îl face şi mai puţin aglomerat, spre deosebire de alte locuri montane din România în care nu ai loc nici măcar să arunci un ochi din cauza afluenţei turiştilor.

 

Pe cât este de încântătoare priveliştea din vârful dealului Cetăţele, pe atât este de neobişnuită. În anumite perioade ale verii, pe marginea lacului, pot fi observaţi nuferi, iar apele sunt bogate în peşte.

 

Din păcate, lacul se micşorează treptat. Îi scade suprafaţa şi adâncimea, din cauză că pe fundul său şi pe laturi se depun aluviuni aduse de ploile abundente. Aşa încât, pentru cei care l-au văzut acum 20-30 de ani, aspectul său pare diferit şi nu le joacă memoria feste. Totuşi, apa rămâne curată, graţie unor izvoraşe care îl alimentează din subteran.

 

Cea mai bună perioadă de vizitat este, normal, vara, când şi accesul la lacul Cetăţele este destul de facil pe munte. Totuşi, dacă aveţi ocazia de a ajunge în această zonă în anotimpul rece, priveliştea de care veţi avea parte va fi una cu adevărat unică, depresiunea în care se află lacul părând de pe altă planetă.

 

Dacă doriţi o vacanţă de câteva zile în această zonă, la Căianu Mare există şi locuri de cazare în cadrul unui complex turistic învecinat.

 

 

Imagini din Lacul Cetăţele


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...