Bihor

Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş

print
Targul de la Beius
Localitate:
Beiuş

Obiectiv:
Elemente de folclor şi artă populară

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Tradiţia târgurilor din Beiuş, judeţul Bihor, datează deja de câteva sute de ani, acestea fiind atestate din anul 1454, când regele Ladislau al V-lea al Ungariei a acordat localităţii mai multe drepturi privind comerţul şi desfăşurarea de târguri, care aveau loc în fiecare săptămână.

 

Însă, de abia în 1787, Beiuşul primeşte dreptul de a ţine 4 târguri de ţară pe an şi câte un târg mai mic, local, în fiecare săptămână, în zilele de joi. De altfel, numele populare ale acestora s-au păstrat până în zilele noastre: “târgul sluguţelor”, în care, evindent, se angajau servitorii, “târgul de secerat”, organizat vara, “târgul de la Sâmedru”, în toamnă, în timp ce târgul desfăşurat iarna poartă denumirea “de Broaşte”.

 

Importanţa târgului nu era deloc de neglijat în acea vreme, atât din punct de vedere comercial, dar şi pentru tinerii din sate îndepărtate care, adesea, ajungeau să se căsătorească după ce îşi întâlneau alesul sau aleasa la târg.

 

Recunoscute pentru produsele meşteşugăreşti, astăzi, totuşi, acestea sunt din ce în ce mai puţine, pe fondul uitării vechilor meserii. Sunt, însă, prezente la târgurile din Beiuş oalele, ulcioarele şi cănile, olarii fiind încă la rang de cinste în cadrul târgului.

 

De asemenea, puteţi să gasiti, fără îndoială, varul nestins de la Meziad şi plante medicinale culese de locuitorii din Poieni, precum şi scările de lemn, realizate de meşteşugarii din Cresuia.

 

Nu s-a pierdut nici obiceiul “tiujeritului”, în cuvinte mai apropiate de zilele noastre bişniţa cu vite şi cai. Animalele sunt cumpărate la preţuri mai scăzute de la moţi, iar, după câteva săptămâni, în târgul de la Beiuş, sunt vândute la preţuri mai mari, în general cumpărătorilor din zona Aradului.

 

Ca orice târg important, nu lipsesc producătorii mici de brânză, caş sau carne de viţel, recunoscută în zonă pentru calitatea sa, şi nici specialităţi cum ar fi laptele de capră. Palinca şi alte “tării” ale zonei merg de minune la grătarele care se încing în timpul târgului.

 

Astfel, Beiuşul a devenit un loc al îmbinării tradiţiilor şi trecutului cu noile tehnologii, oraşul derulând, în prezent, un proiect pentru generarea energiei din resurse geotermale.

 

Pentru a vizita orasul şi a lua parte la experienţa unică a unui astfel de târg, puteţi merge pe drumul european 79 sau DN 76, localitatea fiind situată la 30 de kilometri de Munţii Bihorului, în sudul judeţului Bihor.

Imagini din Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...