Maramures

Festivalul Cepei

print
Festivalul Cepei
Localitate:
Asuaju de Sus

Obiectiv:
Elemente de folclor şi artă populară

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Festivalul “Târgul Cepei” este unul dintre cele mai vechi, longevive şi apreciate evenimente care au loc în Maramureş în fiecare an. De acum mai bine de 40 de ani, festivalul s-a transformat dintr-un eveniment în care veneau toţi tinerii din zonă pentru a se întrece în dansuri şi costume populare, într-un spectacol continuu la care oamenii se adună pentru a se simţi bine.

 

La început, “Festivalul Cepei Asuajul de Sus” era de fapt un prilej prin care tinerele fete aveau ocazia să întâlnească şi să cunoască feciorii locului. Aici fetele veneau îmbrăcate în costume populare, cu cosiţe împletite, iar băieţii care voiau să se însoare aveau cu siguranţă de unde să aleagă o soţie.

 

Modificări de-a lungul timpului

 

Având în vedere că lucrurile s-au modificat de acum 40 de ani şi că generaţiile s-au schimbat foarte mult, “Festivalul Cepei” din Asuajul de Sus a suferit şi el o serie de transformări. Totuşi, nu s-au pierdut încă tradiţii importante precum purtarea cununiţelor de ceapă.

 

În ciuda faptului că locuitorii nu sunt mari cultivatori de ceapă, cei mai mulţi oameni poartă coroniţele atunci când vin la festival în scopul de a duce mai departe această tradiţie şi de a da un exemplu generaţiilor mai tinere. Cei care nu vin de acasă cu acele coroniţe le pot cumpăra direct din târg. Aşadar, niciun participant la acest eveniment nu pleacă acasă fără faimoasa cununiţă specifică acestui festival.

 

În fiecare an se organizează tot felul de concursuri cu premii, întreceri şi concerte apreciate de locuitori. Dincolo de formaţiile locale, populare, organizatorii aduc şi formaţii cunoscute de muzică uşoară, ansambluri folclorice de dans, focuri de artificii etc.

 

Tot aici, oamenii se relaxează stând împreună la mesele amenajate şi consumând faimoşii mici cu bere care au devenit de nelipsit de la acest târg.

 

La festival vin anual mii de maramureşeni, dar şi turişti care îşi pot face provizii pentru iarnă. Aici se adună o serie de producători agricoli cu marfă direct din Sălaj şi Satu Mare, iar preţurile sunt destul de reduse.

Imagini din Festivalul Cepei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...