Salaj

Festivalul “Satul Sălăjean” – Porolissum

print
Festivalul Satul Sălăjean Porolissum
Localitate:
Moigrad

Obiectiv:
Elemente de folclor şi artă populară

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Castrul Porolissum este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din România şi găzduieşte anual Festivalul “Satul Sălăjean”. Castrul Porolissum se află la Măgura Pomat, în satul Moigrad Porolissum din comuna Mirsid, judeţul Sălaj.

 

Festivalul “Satul Sălăjean” are o tradiţie de cinci ani şi se numără printre cele mai importante festivaluri folclorice din regiune. An de an, în luna septembrie , Consiliul Judeţean Sălaj organizează Festivalul “Satul Sălăjean”, un eveniment dedicat tradiţiilor româneşti autentice.

 

Meşteşuguri

 

Pe lângă vizitarea castrului român Porolissum, turiştii, dar şi localnicii, pot vedea cum se confecţionează costumele tradiţionale româneşti şi clopurile. La Festivalul “Satul Sălăjean” participă an de an cei mai renumiţi olari, fierari, sculptori în lemn şi iconari din zonă.

 

Gastronomie

 

Împătimiţii bucătăriei româneşti pot degusta din bucatele tradiţionale româneşti, special pregătite pentru festival. Printre mâncărurile aduse se numără pâinea pe vatră, cârnaţii de casă, pecia afumată şi murăturile. Pe lângă produsele tradiţionale româneşti, turiştii pot încerca şi mâncăruri ungureşti sau slovace, dar şi preparate romane ca: friptură cu sare şi miere de albine, piure de dovlecei, raţă cu sfeclă, supă a la Apicius şi pâine militară. Nu lipseşte vinul şi celebra palincă.

 

Muzică şi dansuri tradiţionale

 

Festivalul “Satul Sălăjean” aduce în fiecare an cele mai renumite ansambluri folclorice din judeţ. Participanţii la festival au ocazia să asculte concerte de muzică populară, de vioară, trompetă sau clarinet.

 

Suveniruri

 

Cei care doresc să rămână cu o amintire de la Festivalul “Satul Sălăjean” îşi pot alege un suvenir de la standurile meşteşugarilor, fie că e vorba de ţesături, împletituri de nuiele, mărgele, fie ca e vorba de obiecte din fier sau icoane.

 

În 2010, Festivalul “Satul Sălăjean” a fost înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj doresc ca festivalul, devenit deja tradiţie, să se desfăşoare de-a lungul a trei-patru zile de acum înainte.

 

Cum se ajunge la festival

 

Pe perioada festivalului, Consiliul Judeţean Sălaj oferă transport gratuit. Cursele pleacă din faţa clădirii Consiliului Judeţean, către Moigrad, Poralissum.

Imagini din Festivalul “Satul Sălăjean” – Porolissum


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...