Cluj

Cheile Turzii

print
Cheile Turzii
Localitate:
Cheile Turzii

Obiectiv:
Peisaje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cheile Turzii sunt destinaţia perfectă de weekend, dacă vrei să scapi de praful, aglomeraţia şi gunoiul din oraş. Primăvara şi toamna devreme e cel mai potrivit să mergi într-o expediţie prin defileul făcut de un afluent al Arieşului în masivul Trascău.

 

Iată şi câteva indicaţii pentru a ajunge uşor la destinaţie: Cum vii de la Cluj spre Bucureşti, ieşi din Turda pe drumul spre Câmpeni şi de acolo mai ai de parcurs vreo 14 kilometri de oraş până la intrarea în chei.

 

Prima parte a drumului  e asfaltată şi poţi călca chiar şi acceleraţia. Apoi, la ieşirea din comuna Mihai Viteazu, o iei la dreapta, spre satul Cheia, aşa cum arată şi indicatorul ce te îndreaptă spre Cheile Turzii. Doar ultimul kilometru de drum e ceva mai dificil pentru şoferi şi maşini. Dacă nu vrei să rişti o pană, poţi lăsa autoturismul la terminarea asfaltului, în vârf de deal.

 

Dacă eşti la volanul unui 4×4, se poate ajunge până în parcarea de la cabana din zona Cheile Turzii, chiar la poalele celor doi coloşi sparţi de râul Hăşdate, care a format Cheile Turzii.

 

La cabană, există o hartă a rezervaţiei naturale în care urmează să pătrunzi. Un sfat: alege traseul care presupune circuitul crestelor pentru că este cel mai spectaculos. Pe lângă cabană pătrunzi în defileu pe o potecă tăiată în stâncă.

 

Apoi, cărarea merge doar prin pădure, doar ultima parte a urcuşului te plimbă printre arbuşti sălbatici până pe creastă.
La coborâre, pare mai uşor, însă pietrele o pot lua la vale când le atingi, iar crengile firave ale copacilor tineri nu rezistă dacă te agăţi de ele.

 

Pentru turiştii mai puţin experimentaţi, se recomandă ieşirea de pe traseu şi întoarcerea la cabană prin defileu.
Sunt de mers vreo doi kilometri, dar nu îţi dai seama când îi parcurgi. Poteca trece de pe un mal pe altul, traversând câteva poduri suspendate deasupra Văii Hăşdate. Nu faci mai mult de 40 de minute, mergând lejer, înapoi până la cabană.

 

Cât despre posibilităţile de cazare, cele mai apropiate pensiuni sunt în comunele Mihai Viteazu şi Moldoveneşti, aflate la câţiva kilometri de chei. Mai există posibilitatea de a sta chiar la cabana din zonă, dar condiţiile nu sunt extraordinare.
Pentru tineret, la intrarea în defileu se poate instala cortul. Atenţie, însă, chiar şi vara nopţile aici sunt foarte răcoroase.

 

 

Imagini din Cheile Turzii


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...