Maramures

Băiţa de sub Codru

print
Băiţa de sub Codru
Localitate:
Băiţa de sub Codru

Obiectiv:
Obiective etnografice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Verde şi tradiţional – acestea sunt cuvintele care pot descrie perfect ce găseşti dacă ajungi la Băiţa de sub Codru. Localitatea se află în sud-vestul judeţului Maramureş, la vreo 50 de kilometri distanţă de Baia Mare.

 

Graţie pădurilor şi pajiştilor care se întind cât vezi cu ochii, această zonă din care face parte şi Băiţa este cunoscută sub denumirea de “Ţara Codrului”. Numele de Băiţa pe care o poartă satul de secole vine de la o mină de aur care a funcţionat în zonă vreo 400 de ani, la Codrul Băiţei.

 

Actuala comună Băiţa de sub Codru este formată din două sate, reşedinţa cu acelaşi nume şi Urmenis, ambele atestate documentar de pe la 1300-1400.

 

Românii din Băiţa, ca de altfel din tot Maramureşul, se fălesc că sunt pe aceste meleaguri de 2.000 de ani, bătrânii povestesc de parcă ar fi trăit acele vremuri când romanii nu au reuşit să cucerească această parte din ţară şi ei se trag din „dacii liberi”. Nu s-au lăsat risipiţi nici de alte năpaste umane ca turcii şi ungurii sau ruşii. Iar comuniştii i-au lăsat pe dinafară la colectivizare spre fericirea lor.

 

Băiţa de sub Codru este destinaţia perfectă pentru a petrece câteva zile liniştite într-o zonă verde, admirând şi crâmpeie din istoria României. În această zonă poţi vedea cruci celtice, de piatră, în două cimitire extrem de vechi, casele tradiţionale codrene cu prispele susţinute de stâlpi de stejar, curţile cu fântâni cu roată sau cuptoare tradiţionale sau şurile cu portâţi imense, de inspiraţie germanică.

 

Puţine obiceiuri s-au schimbat în această zonă în ultimele secole. E adevărat că unii localnici mai pleacă în Occident să facă un ban, însă se întorc apoi acasă, unde îşi construiesc case mândre pe tipicul strămoşesc.

 

Cea mai bună perioadă de mers la Băiţa de sub Codru este sfârşitul lunii iunie când, an de an, în data de 24 se organizează, în zona Valea Lungă, manifestări folclorice tradiţionale codrene, specifice sărbătorii de Sânziene.

 

Din păcate, infrastructura din localitate nu impresionează cu nimic, ba dimpotrivă, aşa că o excursie aici poate provoca ceva probleme turiştilor obişnuiţi cu staţiunile moderne şi care au toate facilităţile. Nici drumurile din comună nu sunt strălucite, însă există proiecte de asfaltare. Localnicii compensează însă cu ospitalitatea lor şi hărnicia.

 

Băiţa de sub Codru este o destinaţie perfectă pentru relaxare şi chiar şi pentru drumeţii în Munţii Codrului, care, deşi mititei şi nu prea cunoscuţi, sunt foarte pitoreşti şi sălbatici.

 

Imagini din Băiţa de sub Codru


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...