Bihor

Ateliere de ţesături

print
Atelierele de ţesături
Localitate:
Rosia

Obiectiv:
Obiective etnografice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

O vizită în aşa-numita “Ţară a Beiuşului”, aflată în zona municipiului Beiuş, nu poate fi completă fără a trece pe la renumitele ateliere de ţesături din localităţile Dobreşti, Roşia şi Dragoteni. În judeţul Bihor, la nici o ora de mers de reşedinţa Oradea, se află o zonă pitorească, în care localnicii au reuşit să păstreze vie măcar o parte din tradiţiile vechi româneşti.

 

Meşteşugurile tradiţionale, torsul, urzitul, năvăditul, ţesutul sau cusutul, au răzbătut printre veacuri, aşa cum au făcut-o şi simbolurile reprezentate de motivele de pe ţesături. Există aici o importantă tradiţie, care s-a transmis din strămoşi, legată de confecţionarea de ştergare, feţe de masă, broderii sau piese de port tradiţional.

 

De altfel, portul popular, poate reprezentantul cel mai de seamă al ţesăturii româneşti tradiţionale, poate fi admirat “pe viu” în această zonă de “Ţară a Beiuşului”, purtat cu mândrie de localnici la diversele evenimente artistice organizate de-a lungul anului.

 

Femeile lucrează cu migală în aceste ateliere, folosind tehnicile străvechi. Maramele care ies din mâinile lor pricepute au mare căutare la turiştii care vin de la oraş să viziteze aceste meleaguri. Lucrătoarele se mândresc că ştiu să preţuiască ce e vechi în arta românului şi că scot bani frumoşi din ce muncesc cu mâinile lor.

 

Cele mai frumoase dintre ţesăturile realizate în această zonă sunt duse la Târgul meşterilor populari de la Muzeul Ţării Crişurilor.

 

Pe lângă atelierele de ţesături, zona acestor trei localităţi, Dobreşti, Roşia şi Dragoteni, este una extraordinar de bogată în monumente sau locuri ce nu trebuie ratate, numeroase biserici, datând chiar şi din secolul XV, muzee, case tradiţionale româneşti sau tradiţii ce încă mai dăinuie (încondeiatul ouălor de exemplu) făcând deliciul vizitatorilor, în special al străinilor care abia iau legătura cu cultura românească.

 

Cea mai bună perioadă pentru vizitat este cea din apropierea Paştelui, anual, în Dragoteni, ţinându-se un concurs de încondeiat ouă în Vinerea Mare.

 

Pentru a ajunge în Dobreşti, Roşia sau Dragoteni nu trebuie decât să plecaţi din Oradea şi să urmăriţi DN 76, cel care leagă reşedinţa judeţului Bihor de Deva.

 

În zonă, există multe pensiuni aşa că vizitele aici le puteţi prelungi pentru mai multe zile, pentru a nu rata niciun obiectiv. De asemenea, oraşul Beiuş este situat “la o aruncătură de băţ”, aşa că opţiunile pentru petrecerea vacanţei sunt numeroase şi cu siguranţă nu veţi avea nicio clipă de plictiseală.

 

Imagini din Ateliere de ţesături


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...