Salaj

„La fântâna dorului”- festival folcloric

print
La fantana dorului
Localitate:
Simleul Silvaniei

Obiectiv:
Elemente de folclor şi artă populară

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Sălăjenii au un festival foarte interesant numit „La fântâna dorului” destinat copiilor de toate vârstele. Acesta are loc în fiecare an, la jumătatea lunii iulie (în general între 15 şi 20 iulie), în oraşul Şimleul Silvaniei, fiind dedicate în special copiilor.

 

“La fântâna dorului” a devenit o manifestare renumită în zonă şi nu numai pentru că reuneşte românii „de pretutindeni”. La festival şi la concursuri mereu participă şi formaţii de peste hotare, din Republica Moldova până în Kazahstan şi din Albania până în Ucraina.

 

În general, se întrec în glăsuiri populare copii din zonă, dar şi din ţările unde există o comunitate românească puternică.

 

În felul acesta, sunt promovate valorile şi tradiţiile locale şi în rândul copiilor români care cresc şi trăiesc în diaspora.

 

Festivalul este şi o oportunitate pentru ca formaţiile participante să caştige premiile puse la bătaie de organizatori.

 

Evenimentul se întinde pe durata a trei zile. Dacă într-o zi participanţii la concursuri se vor lăuda cu portul popular, jocul, dar mai ales cântecul specific zonei din care provin, în cea de-a doua zi cei care vor fi prezenţi se vor putea delecta cu mai multe spectacole artistice.

 

La poalele Măgurei, în cea de-a treia zi, sărbătoarea continuă cu formaţiile care au participat deja la concursurile din zilele precedente.

 

Parcul oraşului Şimleul Silvanei este locul în care veţi putea viziona festivalul, dacă veţi dori să ajungeţi în zonă special pentru eveniment.

 

Partea cea mai interesantă a acestui festival este defilarea tuturor formaţiilor pe străzile oraşului, acolo unde fiecare grup îşi etalează costumaţiile şi cântă în acelaşi timp cântece populare specifice zonelor din care provin.

 

Este imposibil să nu te pierzi în ploaia de culori a costumelor amestecată cu rafala de sunet care vine din fiecare instrument muzical „angrenat” într-o veselie generală de variaţii artistice.

 

Pentru copii, cu ocazia festivalului, se organizează şi expoziţii de artă populară, etnografie şi istorie, pentru a-i integra cât mai bine în tradiţia locului.

 

În plus, cei sosiţi special pentru festival pot face excursii în zonă şi se pot delecta cu ocazia unor seri distractive.

 

Festivalul este organizat de autorităţile locale. Un rol important îl joacă şi copiii din Şimleu.

Imagini din „La fântâna dorului”- festival folcloric


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Comentarii ()

angela nistor

Va felicit pentru realizarea acestui festival de folclor atat pe dvs.cat si autoritatile locale. Imi doresc f.mult sa colaborez si eu cu dvs. in sensul partriciparii la acest festival. Am infiintat si eu un grup folcloric in satul meu, comuna Darvari, judetul Mehedinti si tare mi-as dori sa particip si eu cu ele la acest festival.Ca interpret de muzica populara, imediat dupa ce m-am pensionat am format acest grup, eu fiind de loc din Darvari. Momentan eu locuiesc in Cluj, insa fac naveta in Oltenia pentru a lucra cu copii. Va rog sa ma contactati la tel. 0744892931 – Angela Nistor. In speranta unei colaborari fructuoase astept un raspuns de la domniile voastre. Cu respect, Angela Nistor

angela nistor

Va felicit pentru realizarea acestui festival de folclor atat pe dvs.cat si autoritatile locale. Imi doresc f.mult sa colaborez si eu cu dvs. in sensul partriciparii la acest festival. Am infiintat si eu un grup folcloric in satul meu , comuna Darvari, judetul Mehedinti, intitulat ,,DARVARENCELE,,si tare mi-as dori sa particip si eu cu ele la acest festival.Ca interpret de muzica populara, imediat dupa ce m-am pensionat am format acest grup, eu fiind de loc din Darvari. Momentan eu locuiesc in Cluj, insa fac naveta in Oltenia pentru a lucra cu copii. Va rog sa ma contactati la tel. 0744892931 – Angela Nistor. In speranta unei colaborari fructuoase astept un raspuns de la domniile voastre. Cu respect, Angela Nistor

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...