Ghid al tezaurului cultural

Zona de nord-vest a României a beneficiat de influența culturală a imperiului Austro-Ungar timp de secole, dar cultura și arta românească sunt foarte bine reprezentate.

În Cluj, cel mai mare centru universitar este Universitatea Babeș-Bolyai, înființată în 1959, cea care a continuat tradiția Universității din Cluj, care a fost înființată în anul 1581. Studiul în limbile maghiară și germană asigură multiculturalismul unității de învățământ superior.

Clujul este centrul cultural al Transilvaniei, bogat în muzee și instituții culturale: Muzeul de istorie al Transilvaniei, Muzeul de artă (Palatul Banffy), Muzeul de speologie, Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai și Teatrul și Opera Română din Cluj.

Școala ardeleană, importantă mișcare culturală, este reprezentată de personalități ca Petru Maior, Gheorghe Șincai, Ion Budai Deleanu și Samuil Micu.

Casa lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara ce a devenit Regele Ungariei și Principele Transilvaniei, se păstrează încă la Cluj și este admirată pentru poarta ogivală și ferestrele gotice.

Moștenirea culturala din Maramures este reprezentata de personalitati ca scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, poetul Ion Siugariu si marele savant roman Ioan Mihalyi de Apsa.

Casa muzeu Elie Wiesel este astazi un muzeu dedicat comunititii evreiesti din Maramures. Scriitorul a fost deportat la varsta de 15 ani alaturi de alti 38.000 de evrei in lagare de concentrare de catre regimul horthyst.

In patrimoniul cultural al judetului Maramures se afla si doua biserici incluse si in patrimoniul UNESCO: Biserica „Sf. Arhangheli” din Rogoz si Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” din Barsana.

Alte monumente din Patrimoniul Culturas National Maramures sunt Biserica de lemn Calinesti-Susani si Biserica de lemn Sfintii Arhangheli din Valenii Somcutei.

Fosta resedinta a calugarilor iezuiti din Baia Mare pastreaza inca o atmosfera speciala, chiar daca a fost transformata de-a lungul timpului in bibioteca apoi scoala generala. Simbolul orasului Baia Mare este insa Turnul Sf. Stefan, turn de straja ce a fost construit in secolul al XIII-lea.

In Bihor, orasul cu cea mai mare mostenire culturala este Oradea, unde functioneaza doua institutii de invatamant superior renumite: Colegiul National „Emaniul Gojdu” si Colegiul National Mihai Eminescu.

Cetatea Oradea, mentionata prima oara in acte in 1241, pastreaza inca un Sit Arheologic impresionant al asezarii si necropolei din epoca medievala secolele al-XI-XIII-lea.

Muzeul Tarii Crisurilor, Muzerul Societatii de Istorie si Arheologie, Muzeul memorial Ady Endre si Muzeul memorial Iosif Vulcan sunt repere culturale importante ale orasului, alaturi de multitudinea de biserici si manastiri ortodoxe, romano-catolice si evanghelice-luterane. Cea mai cunoscuta este Biserica cu Luna, cu un mecanism unic in Europa in care o sfera cu diametrul de trei metri imita toate fazele lunii.

In judetul Salaj se afla Castrul roman de la Porolissum, unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania.

Cetatea Bathory si Muzeul Judetean din Zalau sunt cele mai importante centre in care este pastrata mostenirea culturala a zonei.

Bistrita-Nasaud este judetul in care s-a nascut marele autor Liviu Rebreanu, a carui Casa memoriala poate fi vizitata in satul denumit acum Liviu Rebreanu.

Complexul Sugalete din Bistrita este o alta atractie culturala importanta, forma din 13 cladiri ce dateaza din secolele XV-XVI. Sugaletele, formate din mai multe cladiri etajate legate printr-o galrie cu 20 de bolti sunt cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania.

In Satu Mare, este pastrata mostenirea culturala a Tarii Oasului, in muzeul dedicat locuitorilor acestei zone, situat in Negresti Oas.

Colectiile de port popular, ceramica, dar si arta plastica si fotografii sunt expuse in interior, dar muzeul beneficiaza si de un spatiu in aer liber si de monumente precum biserica de lemn din satul Lechinta. Ceramica de Vama, traditionala si renumita, este pregatita acum doar la Muzeul din Negresti.

Alte atractii culturale din Satu Mare sunt Muzeul de Arta, situat in Casa Vecsey, Muzeul memorial Ady Endre, poet important al zonei si Atelierul memorial Paul Erdos, unde sunt stranse lucrari de grafica, pictura si sculptura ale graficianului.

Newsletter

Loading...Loading...