Evenimente cu caracter sezonier

In marile orase din regiunea de nord -vest a Romaniei au loc mai multe evenimente care reflecta preocuparea transilvanenilor pentru arta si cultura, fie ca este vorba despre activitati dedicate artelor moderne, fie ca este vorba despre manifestari traditionale care asigura continuitatea unor obiceiuri stravechi.

La Baia Mare are loc la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie un eveniment care a devenit un simbol pentru cel mai mare oras din Maramures: Sarbatoarea castanelor.

Sighetu Marmatiei este al doilea oras ca importanta din Maramures si locul unde se desfasoara evenimente importante. Unul dintre ele este Concursul International de Interpretare Instrumentala si Arte Vizuale si care reuneste tineri artisti talentati la muzica, pictura si desen. Tot la Sighet, in luna septembrie are loc cea mai importanta sarbatoare a orasului – Zilele orasului – zile in care locuitorii se pot bucura de concerte, targuri diverse, spectacole de dans si expozitii. Festvalul International de Poezie are loc la Sighetu Marmatiei in luna octombrie si reuneste o serie de evenimente culturale printre care si lansari de carte si evenimente folclorice. Nu in ultimul rand, iarna are loc Festivalul Datinilor de Iarna Marmatia, care are o traditie de peste 40 de ani si prezinta cele mai frumoase obiceiuri din sezonul rece din Maramures.

In Oradea, capitala de judet a Bihorului au loc extrem de multe evenimente culturale si artistice deosebite. Printre ele se numara Bienala de arta fotografica “Premfoto” (eveniment international) cu desfasurare in prima parte a lunii septembrie. Tot in septembrie, dar in a doua parte a lunii, are loc Festivalul de Teatru Scurt. Nici viata spirituala nu este uitata: in decembrie are loc un Festival de Muzica Sacra.

In Zalau, resedinta de judet al Salajului, spre sfarsitul lunii septembrie se desfasoara Muza Fest, un eveniment dedicat in exclusivitate artelor si care are o complexitate rara, in conditiile in care pune la un loc arta clasica si cea digitala, jazzul si sonoritatile corale. Cineforum este un alt eveniment important din Zalau si care, asa cum ii spune si numele, are legatura cu arta imaginii in miscare. La Cineforum se fac atat proiectii de filme romanesti, cat si straine. Nu trebuie sa omitem nici Zilele Cetatii, moment ce se remarca prin rememorarea istoriei regiunii si a radacinilor Zalaului. Cu aceeasi ocazie au loc insa si concursuri diferite, concerte de muzica populara, clasica si moderna si expozitii diverse printre care amintim parada costumelor populare.

Serbarile Bistritei este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante evenimente care au loc in orasul principal al judetului Bistrita-Nasaud. Festivalul de film documentar “Bistrita – trecut si prezent” este un alt eveniment cultural deosebit care se desfasoara in luna septembrie. De asemenea, in fiecare an, la Bistrita au loc doua mari evenimente culturale insemnate: Gala Premiilor Centrului Judetean de Cultura, dar si Conferintele aceleiasi institutii, manifestari  unde sunt invitate mari nume alte culturii, vietii stiintifice si artistice. De asemenea, in Bistrita are loc si Festivalul International al Fanfarelor, o ocazie unica de a vedea pe viu ineditele interpretari ale fiecarui grup instrumental.

Zilele Muzicale Satmarene se desfasoara, dupa cum v-ati dat seama, la Satu Mare, cel mai mare oras din judetul cu acelasi nume. Evenimentul se intinde pe o perioada de aproape trei saptamani, de la sfarsitul lunii septembrie si pana in jurul datei de 20 octombrie. Manifestarea reprezinta o serie de concerte de muzica nobila sustinute de Filarmonica de Stat Dinu Lipati.

Tot in Satu Mare are loc anual un festival multicultural international denumit “Fara Bariere” si care propune publicului o combinatie inedita de arte printre care pantomima, arta fotografica, muzica, dans, teatru, film (scurt-metraj),  lansari de carte, arte plastice, dar si traditii populare.

Clujul va asteapta in a doua parte a lunii septembrie pentru deschiderea stagiunii 2011 – 2012 la Teatrul National. De asemenea, institutia de cultura aduce in fata iubitorilor de teatru evenimentul “Prioritate Romania!” – un festival care are ca tinta promovarea dialogului international prin intermediul teatrului, dar si conturarea unor initiative si colaborari culturale internationale. Nu trebuie sa uitam nici de TIFF (Festivalul Internatinal de Film Trasilvania de la Cluj) care a fost recunoscut la nivel mondial in acest an, fiind acreditat de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film.

Newsletter

Loading...Loading...