Evenimente

Se spune ca locuitorii Transilvaniei sunt cei mai rigurosi romani, iar asta se vede in gospodariile lor, fie ca vorbim despre casele din marile orase ale regiunii, fie despre cele din zonele rurale. Dar transilvanenii stiu sa se si distreze si sa gaseasca motive diverse de sarbatoare. Iar de aici s-au nascut, mai ales in marile orase din regiunea de Nord-Vest a tarii, o serie de eveimente, in special culturale si traditionale, care au ajuns sa fie recunoscute si dincolo de hotarele Romaniei.

Baia Mare este capitala Maramures-ului si unul dintre orasele unde an de an sunt organizate mai multe evenimente care transforma localitatea intr-un centru de atractie. Poate cel mai renumit eveniment anual care are loc in Baia Mare este Sarbatoarea Castanelor, cunoscuta si ca sarbatoarea orasului si care are loc in mai multe locatii din Baia Mare. Evenimentul are un caracter campenesc traditional. Tot in Baia Mare mai au loc manifestari culturale precum Festivalul International de Teatru Atelier si nu trebuie uitat nici un alt eveniment dedicat celor mici, respectiv Festivalul national de muzica pentru copii, Usrusletul de aur. In luna septembrie, in Baia Mare, are loc si Festivalul Centrul Vechi.

Sighetu Marmatiei, un alt oras important al Maramuresului, se afla in sarbatoare in fiecare an la inceputul lunii octombrie, cand se desfasoara evenimentele dedicate Zilelor Orasului. Un alt eveniment, de aceasta data cu un puternic caracter traditional, are loc tot la Sighetu Marmatiei, Festivalul Marmatia. Chiar la sfarsitul lui decembrie, anual, au loc defilari ale oamenilor imbracati in porturi populare, iar la acelasi eveniment isi fac aparitia si celebrele personaje maramuresene mascate.

Fiind capitala Bihorului si cel mai mare oras din judet, Oradea gazduieste mai multe evenimente dintre care se remarca Serbarile Cetatii, cu spectacole de teatru, concursuri sportive medievale, expozitii, diferite concerte de muzica medievala, populara si muzica clasica. Toate aceste manifestari au loc chiar in curtea cetatii Medievale Oradea. Insa, pe langa serbarile Cetatii, oradenii se bucura si de un maraton de sarbatoare care are loc cu ocazia Zilelor Orasului si care a fost denumit Toamna Oradeana. Sarbatoarea-maraton tine aproape o luna de zile, fiind organizata in fiecare an de la jumatatea lunii septembrie si pana la jumatatea lunii octombrie. Si tot in Oradea trebuie sa stiti ca se organizeaza si festivalurile berii si vinului, dar si Targul Palincarilor,

Zalaul, orasul capitala al judetului Salaj, organizeaza in fiecare an o sarbatoare unicat. Este vorba despre festivalul Zilele Romane, care aduce in zilele noastre o parte din istoria Daciei. Participantii pot admira exponatele vechi din turnurile Portii Praetoria, pot asista la demonstratii de lupta specifica perioadei romane, dar pot in acelasi timp sa vada si cum se dansa pe vremea lui Decebal in Dacia. In plus, si Zalaul are o sarbatoare dedicata Zilelor Orasului.

In fiecare luna de iunie, bistritenii sarbatoresc festivalul Bistrita Medievala, iar orasul resedinta de judet pentru Bistrita-Nasaud se “intoarce” in timp pentru a readuce la viata personaje ale istoriei. Cu aceeasi ocazie are loc si concursul de frumusete Domnita Bistrita. Bistrita este insa mult mai bogata in evenimente. Aici, in luna septembrie are loc si festivalul de film MuVi. Bistritenii iubesc si folk-ul si pentru asta au “inventat” Bistrita Folk, un festival-concurs national pentru tinerii care au ceva de spus in acest gen muzical.

Satu Mare, capitala judetului cu acelasi nume, este poate cel mai activ oras la capitolul evenimente. In Satu Mare se desfasoara Festivalurile Samfest, care cuprind mai multe stiluri de muzica precum jazz sau rock, dar si festivalul de teatru Fara Bariere. Iar pentru cei care prefera muzica populara, in Satu Mare are loc anual un concurs de muzica ardeleneasca. Sa nu uitam, insa, nici de Festivalul International al Palincii, poate cel mai mare eveniment de profil din regiune. Tot in judetul Satu Mare, in orasul Carei este organizat in fiecare an Augustfest, un eveniment care reuneste activitati sportive si culturale dintre cele mai diverse.

Cluj-Napoca, orasul capitala de judet a Cluj-ului, este sigur un oras unde nu te poti plictisi, si daca amintim doar de TIFF – Festivalul International de Film Transilvania care si-a capatat deja un renume mondial. Tot pasionatilor de film, Clujul le ofera Noaptea alba a Filmului romanesc (in luna septembrie). De asemenea, la Cluj-Napoca este organizat anual si Festivalul International de Chitara – Transilvania. Desigur, si clujenii isi sarbatoresc orasul. Evenimentul Zilele Municipiului Cluj-Napoca include mai multe manifestari, iar majoritatea au loc in centrul orasului.

Newsletter

Loading...Loading...