Destinaţii turistice

In zona de nord-vest a Transilvaniei vizitatorii au parte de cateva dintre cele mai frumoase atractii turistice din Romania.

Bihor

Parcul Natural Apuseni, caracterizat prin relief carstic, este o destinatie excelenta pentru un concediu alaturi de familie sau prieteni. Muntii sunt accesibili, iarna se poate schia, iar in restul anului se pot face drumetii, ciclism sau catarare.

Tot in Bihor se afla si Pestera Ursilor, in care se gasesc numeroase urme si fosile ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus), specie disparuta in urma cu 15.000 de ani. Se remarca o serie de formatiuni de stalagmite si stalactite: Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Palatele fermecate, Pagodele etc.

Mai merita sa vizitezi si Pestera Batranului Suncuius, Muzeul Crisurilor Oradea (unul din cele mai mari muzee pavilionare din Romania), statiunea Stana de Vale, Pestera Focul Viu.

Maramures

Ca mai cunoscuta si vizitata destinatie turistica din Maramures este Sapanta. Aici se gaseste Manastirea Sapanta-Peri, unde poate fi admirata cea mai inalta biserica de lemn din lume. Tot aici, mii de turisti din toate colturile mapamondului vin sa viziteze un loc care prin definitie ar trebui sa fie unul trist. O incursiune in Cimitirul Vesel iti va schimba total perceptia despre acest loc.

Un loc care ar trebui trecut in itinerariul oricarui turist este Cascada Cailor, situata langa Borsa. Are o inaltime de peste 40 de metri si este una dintre cele mai inalte si salbatice cascade din Romania.

Iata si alte destinatii turistice pe care merita sa le iei in calcul atunci cand vizitezi Maramuresul: Valea Vaserului (unde circula mocanita, celebra locomotiva cu aburi), Valea Izei, Barsana (aici se gasesc Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana), statiunea Cavnic (dispune de doua piste de ski), Biserica din lemn Surdesti etc.

Salaj

Salajul atrage turistii cu cel putin doua obiective interesante. Primul dintre ele este Gradina Zmeilor, o rezervatie geologica formata din stanci uriase cu forme spectaculoase. Cele mai impresionante sunt “Zmeul” si “Zmeoaica”, doua formatiuni ce seamana cu niste prisme.

Cel de-al doilea obiectiv turistic la care poti sa te opresti este Cetatea Porolissum, cel mai mare si bine pastrat sit arheologic de pe teritoriul tarii noastre. Cetatea Porolissum este un centru militar ridicat in anul 106 i. Hr., al carui principal scop era sa apere trecerea dinspre muntii Carpati spre Dacia Porolissensis.

Bistrita Nasaud

Pe teritoriul acestui judet se gaseste Izvorul Tausoarelor, cea mai adanca pestera din tara (478,5 metri).

Mai pot fi vizitate: Sangiorz-Bai (statiune balneoclimaterica renumita pentru izvoarele sale minerale), Biserica Evanghelica din Bistrita, Parcul dendrologic Arcalia (adaposteste peste 150 de specii de copaci din diferite zone ale lumii), zona Piatra Fantanele, lacurile glaciare Lala Mica si Lala Mare, ruinele cetatii de la Ciceu, Turnul Dogarilor din Bistrita (singurul turn ramas din cetatea medievala Bistrita).

Satu Mare

In ultimii ani, lista cu obiective turistice din aceasta regiune s-a marit simtitor.

Pe aceste meleaguri se gasesc localitati cu izvoare de ape termale (Acas, Moftin, Ghenci, Beltiug), poti face un popas in zonele de agreement (Homoroade, Crucisor, Tiream, Noroieni Padure), la Muzeul de Arta din Satu Mare, dar si la Casa memoriala “Vasile Lucaciu”.

Lista cu obiective turistice din acest judet poate fi completata cu monumentul de la Carei, biserica in stil gotic de la Acas si Casa memoriala “Ady Endre”.

Cluj

Cea mai frumoasa si complexa gradina botanica din sud-estul Europei se gaseste pe teritoriul acestui judet. Gradina botanica Cluj-Napoca se intinde pe o suprafata de 14 hectare cu relief accidentat. Aici se gasesc arbori si plante de pe toate continentele.

Alte obiective turistice pe care turistii le pot descoperi pe aceste mealeaguri sunt: Salina Turda, Baile Someseni, Baile Cojocna, Cheile Turzii (aici se afla Pestera Calastur, Pestera Liliecilor, Pestera Cuptorului), statiunea balneoclimaterica Baile Baita (este cunoscuta inca de pe vremea romanilor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Newsletter

Loading...Loading...