Descoperă top 10 destinaţii

Cu numeroase monumente istorice, biserici si manastiri din lemn, cetati, statiuni montane si pesteri, orasele din zona de nord-vest a Transilvaniei se claseaza in topul traseelor turistice de urmat in Romania.

1 Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel de la Sapanta este cea mai importanta si cunoscuta destinatie turistica din Maramures. Unic in Romania si in lume, acest cimitir atipic a fost ridicat in anii ’30 la initiativa artistului popular Stan Ion Patras.

Ineditul cimitirului este dat de crucile cu inscriptii amuzante, in versuri, despre viata celui decedat. Culorile vii ale crucilor (galben, rosu, verde, albastru) si imaginile ce infatiseaza meseria persoanei trecute in nefiinta sunt, de asemenea, element distinctive.

In prezent, Cimitirul Vesel de la Sapanta adaposteste peste 800 de cruci, adevarate dovezi ale mentalitatii, culturii si obiceiurilor localnicilor.

2 Cascada Cailor

Cascada Cailor este situata in apropierea statiunii Borsa din Maramures, la o altitudine de 1300 de metri. Considerata cea mai mare cascada din Romania, Cascada Cailor isi trage numele din legenda care circula in zona. Potrivit acesteia, zeci de cai au cazut intr-o noapte in abis, in incercarea lor de a scapa de un urs. Fascinati de aceasta poveste, localnicii au botezat mai multe atractii turistice dupa cabaline: Cascada Cailor, Muntele Cailor, Podul Cailor si Izvorul Cailor.

Peisajul mirific al Cascadei Cailor farmeca anual mii de turisti dornici de relaxare in mijlocul naturii neprihanite.

3 Castelul Banffy

Castelul Banffy din localitatea Bontida este cea mai importanta destinatie turistica din judetul Cluj. Orice turist care ajunge in inima Transilvaniei trebuie sa bifeze o vizita la acest complex de edificii renascentiste, baroce si romantice. Castelul intruneste toate aceste stiluri intrucat a fost ridicat pe parcursul a peste 400 de ani (1437-1890).

Castelul Banffy, pe care unii il denumesc „Versailles-ul Transilvaniei”, este cea mai mare constructie de acest fel din Transilvania, faima sa depasind demult granitele tarii.

4 Manastirea Nicula

Manastirea Nicula din judetul Cluj reprezinta cea mai importanta destinatie pentru pelerini in zona Transilvaniei. Fondata in secolul al XVI-lea, Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale de pe teritoriul Romaniei. Legenda icoanei Maicii Domnului, care a lacrimat timp de cateva zile, convinge an de an zeci de mii de turisti sa calce pragul vestitei manastiri, mai ales in ziua hramului, pe 15 august.

5 Statiunea Baile Felix

Situate la cativa kilometri de orasul Oradea, in judetul Bihor, Baile Felix compun cea mai mare statiune balneara din Romania. Turistii nu vin aici doar pentru tratamente, ci si pentru a se relaxa in mijlocul naturii la rezervatia naturala „Paraul Peta”.

6 Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor, din satul Galgaul Almasului, judetul Salaj, surprinde peisaje spectaculoase, unice in Romania. Cunoscuta si sub denumirea de “Fata catanii”, Gradina Zmeilor este o rezervatie geologica deosebit de „dezordonata” datorita eroziunilor. Stancile rasarite peste vegetatia dimprejur isi schimba din timp in timp infatisarea, unele dintre ele fiind botezate “Zmeul”, “Zmeoaica” si “Eva”.

7 Castelul Dracula

Castelul Dracula, gazduit intr-un spatiu hotelier din Muntii Bargaului, judetul Bistrita Nasaud, reprezinta cea mai importanta destinatie turistica a locului. Construit dupa indiciile din celebrul roman al lui Bram Stocker, Castelul Dracula primeste in fiecare an turisti din intreaga Romanie, dar si din America si Asia, fascinati de celebra legenda.

8 Cetatea Ardud

Cetatea Ardud, din judetul Satu Mare, a fost construita in secolul al XV-lea, de Bartolomeu Dragfi, voievod al Transilvaniei. Zidurile cetatii adaposteau candva falnicul Castel Ardud. In prezent, ruinele cetatii si unul dintre turnurile castelului sunt deschise vizitarii. Vestigiul din Ardud a fost inclus intr-un program national de restaurare a edificiilor cu caracter cultural si istoric.

9 Cetatea din Oradea

La ora actuala, Cetatea din Oradea este singura din tara care inca este utilizabila. Ea adaposteste sediul Facultatii de Arte Vizuale, din cadrul Universitatii Oradea. Cetatea dateaza de acum noua secole si a trecut prin numeroase incercari.

Din punct de vedere istoric si cultural, Cetatea din Oradea este un important obiectiv turistic pentru toti romanii.

10 Salina Turda

Situata in judetul Cluj, Salina Turda este o destinatia turistica ideala pentru orice turist. Dupa restaurare si modernizare, Salina Turda si-a castigat prestigiul prin elementele spectaculoase din adancul minei. Este vorba despre “roata panoramica” si stalactitele puse in evidenta de luminile puternice. Salina Turda adaposteste lacul cu solutie salina, foarte apreciat de turistii dornici de tratament.

Newsletter

Loading...Loading...