Descoperă oraşele regiunii

Transilvania adăpostește unele dintre cele mai frumoase orașe ale României, cu tradiții vechi de sute de ani, clădiri impozante și statui care amintesc de personalități istorice remarcabile.

Baia Mare este reședința județului Maramureș și găzduiește numeroase clădiri de importanță istorică.

Sursa foto: primarie.multinet.ro

Turnul Ștefan din Baia Mare este unul dinte simbolurile orașului și a fost construit în stil gotic în secolul al XV-lea de către principele Ioan de Hunedoara. A fost construit pentru a celebra victoria împotriva turcilor, de la Ialomița. Ulterior a fost folosit pentru supravegherea incendiilor, având o înălțime de 40 de metri.

Sursa foto: emaramures.ro

Centrul Vechi al orașului Baia Mare, sau Piața Libertății, cuprinde un complex arhitectural compus din 20 de clădiri medievale, declarate monumente istorice. Multe dintre aceste clădiri datează din secolul XV și sunt realizate în stil gotic. Printre cele mai vechi clădiri se numără Casa Lendvay, Restaurantul Medieval sau clădirea Ordinului Călugărilor Minoriți. Piața Libertății este un loc ideal pentru plimbări, aici fiind amenajate zone pietonale, restaurante, terase și fântâni arteziene.


Sursa foto: baimareanul.com

Casa Elisabeta sau Casa Iancu de Hunedoara este cea mai veche clădire din Baia Mare, fiind construită în anul 1445. Făcea parte din vechiul castel medieval ridicat pentru Elisabeta, soția lui Iancu de Hunedoara. Clădirea adăpostește în prezent Expoziția Flori de Mină.


Sursa foto: enciclopedie.transindex.ro

Sighetu Marmației este centrul cultural al Maramureșului istoric, situat la granița României cu Ucraina.


Sursa foto: firstminute.ro

Închisoarea din Sighetu Marmației este una dintre cele mai cunoscute închisori din România. Aici erau închiși intelectualii care reprezentau un pericol pentru regimul comunist. În prezent, închisoarea a fost transformată în muzeu, cunoscut sub numele Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

 


Sursa foto: tripadvisor.com

Muzeul Satului din Sighetu Marmației recreează satul tipic din Maramureș, cu ulițe, case, și alte obiecte tradiționale acestei zone. Atracția principală a muzeului este biserica cu turn din lemn, provenită din satul Oncești.


Sursa foto: funtur.ro

Cimitirul Evreiesc din Sighetu Marmației prezintă cultura iudaică și deține câteva atracții importante. Printre acestea se numără sinagoga, casa memorială Ellie Wiesel și Monumentul Săpunului. Acesta a fost ridicat în memoria evreilor exterminați în lagărele naziste.

 


Sursa foto: turistik.ro

Oradea este reședința județului Bihor. Este situată pe malul râului Crișul Repede, în apropiere de granița cu Ungaria. La Oradea, în Evul Mediu, a fost deschis primul observator astronomic din Europa.


Sursa foto: bloombiz.ro

Palatul Primăriei se află în Piața Centrală din Oradea. Clădirea impunătoare a fost construită în anul 1902, în stil eclectic și renascentist. Primăria are un turn cu ceas, înalt de 50 de metri.

Sursa foto: wikimedia.org

Palatul Rimanoczy a fost construit în anul 1905, după planurile lui Kalman Rimanoczy, în stil gotic – venețian. Clădirea impozantă este unul dintre simbolurile orașului Oradea.


Sursa foto: bihon.ro

Complexul Ursulinelor a fost construit în anul 1765 de către canonicul Szenczy Istvan, în stil baroc. A funcționat ca școală primară, școală pedagogică, în prezent adăpostind un liceu.


Sursa foto: otlra.ro

Bistrița este reședința județului Bistrița – Năsăud și deține numeroase atracții culturale și turistice.


Sursa foto: antena1.ro

Complexul Sugălete este compus din 13 clădiri ce datează din secolul XV – XVI, fiind tipice pentru epoca renascentistă din Transilvania. Cele 13 clădiri formează o galerie cu bolți, care în trecut adăpostea marfa negustorilor.

 


Sursa foto: boi2011.ro

Biserica Evanghelică din Bistrița a fost construită în anii 1320 – 1470, în stil gotic, însă se aseamănă cu o basilică romană. Turnul bisercii are o înălțime de 75 de metri, fiind cel mai înalt din țară. Interiorul bisericii este realizat în stil gotic, baroc și renascentist, aici fiind expuse o orgă din anul 1795, clopote din 1430, vitralii și numeroase steaguri ale breslașilor.

Sursa foto: scs.ubbcluj.ro

Satu Mare este un important centru cultural si economic al Romaniei cu numeroase atractii, cladiri si monumente istorice.


Sursa foto: ayontravel.ro

Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului a fost construita intre anii 1932 – 1937. Catedrala este vestita pentru corul sau, cu o traditie de peste 75 de ani. In catedrala se gasesc si numeroase documente valoroase despre istoria Maramuresului.


Sursa foto: viziteaza-satumare.com

Catedrala Romano-Catolica este una dintre cele mai impunatoare cladiri din Satu Mare, situata in Piata Libertatii. Este contruita in stil neoclasic, intre anii 1830 – 1837.


Sursa foto: skytrip.ro

Turnul Pompierilor a fost construit intre anii 1903 – 1904 si are o inaltime de 45 de metri. Acest turn este unul dintre simbolurile orasului Satu Mare.

Sursa foto: turistik.ro

Clujul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, cu o viata culturala si economica dezvoltata. Turistii care ajung aici pot admira numeroase atractii, precum palate, cladiri istorice, muzee, biserici si parcuri.


Sursa foto: basilica.ro

Statuia lui Matei Corvin este simbolul centrului orasului Cluj. Statuia a fost contruita in anul 1894, la 450 de ani de la nasterea lui Matei Corvin. Situata in Piata Unirii, statuia a fost realizata de sculptorul Fadrusz Janos. Are 12 metri inaltime si o suprafata de 20 de metri patrati. Pe aceasta suprafata se afla si alte statui ale altor figuri istorice transilvanene.

Sursa foto: curentul.ro

Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail a fost contruita intre anii 1350 – 1437, in stil gotic. Este una dintre cele mai impunatoare cladiri gotice din Romania, reprezentativa pentru arhitectura gotica din Transilvania. Are o inaltime de 80 de metri si este situata in Piata Unirii din Cluj.

Sursa foto: clipedecluj.ro

Newsletter

Loading...Loading...