Cultură şi artă

Regiunea Nord-Vest Transilvania prezintă unul dintre cele mai importante complexe culturale din România.

Județul Maramureș dispune de un ansamblu cultural unic în România. Celebre din acest punct de vedere sunt porțile maramureșene, construite cu o tehnică specială, transmisă din generație în generație. Troița maramureșeană este un alt element specific culturii locale. Singura troiță rămasă în picioare este Troița Rednicenilor.

Pe lista obiectivelor culturale din Maramureș se află Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare și Muzeul de Artă Baia Mare.

La capitolul artă, trebuie menționate și bisericile din lemn care au intrat în patrimoniul UNESCO: Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și Biserica de lemn din Budești, printre altele. Din punct de vedere artistic și cultural, o mare importanță o are și Cimitirul Vesel din Săpânța, un loc unic în România.

Municipiul Satu Mare dispune de numeroase obiective culturale. Teatrul de Nord, Filarmonica “Dinu Lipatti”, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean și Muzeul de Artă sunt principalele atracții, însă odată ajunși acolo, turiștii sunt sfătuiți să viziteze și alte obiective.

În județul Satu Mare, turiștii pot descoperi tradițiile locului prin vizitarea muzeelor dedicate etnografiei: Muzeul Moților, Muzeul Țării Oașului și Muzeul Svabesc.

Personalitățile care au făcut cinste orașului Satu Mare au case memoriale, care an de an sunt vizitate de câteva sute de turiști: Casa memorială Aurel Popp și Casa memorială Dr. Vasile Lucaciu.

Biserica Reformată cu lanțuri din Satu Mare, construită în secolul al XVIII-lea, Catedrala Romano-Catolică și Palatul Administrativ întregesc lista obiectivelor culturale din județul Satu Mare.

Municipiul Cluj-Napoca reprezintă cel mai important centru cultural și universitar din Transilvania.

Iubitorii de cultură au la dispoziție numeroase obiective, unul mai frumos ca altul. Dintre acestea amintim Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul Național “Lucian Blaga” și Muzeul Național de Artă din Palatul Banffy.

Teatrul Național din Cluj include și instituția Operei Române din Cluj, fondată în 1919.

Bibliotecile reprezintă alte obiective pe harta culturală a Clujului, mai ales că unele dintre aceste instituții sunt cele mai mari din România: Biblioteca Academiei și Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”.

Cele mai importante obiective culturale din județul Bihor se găsesc în municipiul Oradea.

Teatrul de Stat și Filarmonica de Stat reprezintă instituțiile culturale cel mai des vizitate de turiști în Oradea, dar prestigiul orașului este dat de instituțiile de învățământ superior. Universitatea din Oradea este una dintre cele mai moderne astfel de instituții din țară.

Pentru a cunoaște evoluția culturală a orașului Oradea, turiștii pot face un tur al celor mai importante muzee și case memoriale: Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Militar Național, Muzeul Țării Crișurilor și Casa Memorială “Lucian Blaga”. La capitolul arte, se remarcă Galeria de Arte Vizuale din Oradea.

Orașul Zalău reprezintă centrul cultural al județului Sălaj. Din acest punct de vedere, cele mai notabile edificii sunt Muzeul Județean de Istorie și Artă, Casa de Cultură Municipală, Galeria de Artă “Ioan Sima” și Biblioteca Documentară.

Printre celelalte obiective culturale din județ se numără Monumentul lui Mihai Viteazu de la Guruslău, Muzeul Satului din Cizer, Casa Memorială “Iuliu Maniu” din Badacin și Grupul statuar Wesselenyi din Zalău.

Bistrița, cel mai mare oraș din județul Bistrița-Năsăud, găzduiește o serie de instituții de cultură remarcabile: Muzeul Literar și Memorial “Teodor Tanco”, Ansamblul Folcloric “Balada”, Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, Centrul Cultural Municipal “George Coșbuc” și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Și în orașul Năsăud există instituții dedicate manifestărilor și activităților culturale. Merită menționate aici Casa Memorială “Liviu Rebreanu”, Societatea de lectură “Virtus Romana Rediviva”,  Muzeul năsăudean și Biblioteca documentară din Năsăud.

În județul Bistrița-Năsăud se află un complex muzeal important din punct de vedere cultural, artistic și etnografic. Turiștii sunt așteptați la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Muzeul Casa Săsească din Livezile și Muzeul Memorial “George Coșbuc”.

Newsletter

Loading...Loading...