Ce nu trebuie să pierzi

Județele din regiunea de nord-vest a Transilvaniei se laudă cu o mulțime de atracții turistice și destinații de top care oferă vizitatorilor amintiri de neuitat. Există, însă, și obiective turistice mai puțin cunoscute, extrem de frumoase și atractive care nu trebuie ratate de niciun turist.

Iată câteva capodopere din județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud sau Cuj lăsate moștenire de natură sau de mâna iscusită a strămoșilor noștrii, care nu sunt atât de cunoscute publicului, dar care pot impresiona.

Laguna Albastră (Cluj)

Laguna Albastră este localizată în zona Aghireș, o comună aflată la câțiva zeci de kilometri de Cluj, și este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri naturale din România.

Formată în mod natural pe spațiul unei exploatări de caolin și înconjurată de dune de nisip, Laguna Albastră este una dintre atracțiile naturale încă neexploatate adecvat din punct de vedere turistic la noi în țară, dar merită vizitată și admirată. Priveliștea încântă ochii privitorilor prin contrastul coloristic inedit oferit de albăstrimea lacului și de flora spectaculoasă dimprejur.

Cimitirul Vesel de la Săpânța (Maramureș)

Niciun turist nu trebuie să treacă prin județul Maramureș fără să viziteze cel mai interesant cimitir din țară  – Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Construit prin anii 1930, numele ușor paradoxal l-a căpătat datorită coloristicii vesele și optimiste regăsite pe crucile de lemn din cimitir și a poeziilor satirice și epitafelor înscripționate pe morminte. Veselia este dată de culorile puternice de albastru de Săpânța, verde, roșu sau  portocaliu la care se adaugă versuri create într-o notă amuzantă și umoristică legate de defuncții înmormântați în acel spațiu.

Această tradiție de a înveseli mormintele prin culori și versuri se trage dintr-o legendă apărută pe vremea dacilor, care susținea că veselia în fața morții ajută la trecerea în viața veșnică și la întâlnirea cu marele Zeu Zamolxe.

Cetatea Porolissum (Sălaj)

Cetatea Porolissum, prezentă și astăzi în județul Sălaj păstrează încă urme ale celei care a fost capitala provinciei Dacia Porolissensis, apărută pe vremea împăratului Traian.

Din cetatea sau orașul care a  făcut istorie prin rolul esențial pe care-l avea în apărarea provinciei și în realizarea trocurilor sau schimburilor cu triburile alăturate, astăzi se mai pot găsi încă ruine care se păstrează într-o formă excelentă. Poarta Praetoria, amfiteatrul și templul sau zidurile unor clădiri esențiale ale monumentului pot fi  regăsite și admirate încă, la o distanță de maxim 15 km de Jobou și Zalău.

Castelul Bethlen din Arcalia – Bistrița-Năsăud

Castelul Bethlen este situat în județul Bistrița-Năsăud, în satul Arcalia, iar existența lui datează de peste 150 de ani.  A fost construit de o familie de maghiari și a supraviețuit timpului prin mai multe recondiționări și transformări. Totuși, stilul arhitectural mauro-bizantin își păstrează autenticitatea chiar cu trecerea anilor. Castelul adăpostește mai multe săli de conferință și o bibliotecă.

Pe lângă aspectul vesel și colorat pe care-l are în prezent, castelul este înconjurat de un parc dendrologic senzațional, care nu merită ratat de vizitatorii acestei regiuni. Mai mult de 150 de specii de arbuști și arbori de prin toate colțurile lumii sunt expuse în această „grădină monumentală”.

Biserica Reformată cu lanțuri – Satu Mare

Datând din secolul al XVIII-lea și construită pe parcursul a 9 ani, într-un stil baroc excepțional, Biserica Reformată este una dintre cele mai frumoase și impresionante atracții turistice ale județului.

Denumirea de ‘cu lanțuri’ a fost adaugată datorită lanțurilor forjate legate de stâlpii care împrejmuiesc Biserica. Atât interiorul, cât și exteriorul păstrează specificul original în ciuda multiplelor lucrări de renovare.

Deși nu este foarte cunoscută ca obiectiv turistic, ea nu trebuie ratată din niciun circuit turistic care include Satu-Mare.

Peștera Scărișoara (Bihor)

Peștera Scărișoara este una dintre cele mai interesante peșteri din țară și este unică în Europa pentru ghețarul pe care-l adăpostește în interior.

Ea se găsește în județul Bihor, în apropierea satului Garda. Este localizată la 1200 de metri înălțime și cuprinde mai multe încăperi: camera principală, palatul Sânzianei, Catedrala, Biserica etc.

Ceea ce este uimitor la această peșteră este că ghețarul pe care-l adăpostește în interior este prezent tot timpul anului, temperatura din interior fiind constantă mereu. De altfel, intrarea în sala principală a ghețarului se face pe o scară construită într-un coridor vertical, la o adâncime de 48 de metri sub pământ.

Deși se știe de existența ghețarului din interior, peștera este mai puțin vizitată de turiștii care ajung în nord-vestul Transilvaniei. Însă merită cu siguranță vizitată, pentru că ai șansa să vezi un fenomen nemaiîntâlnit în Europa.

Newsletter

Loading...Loading...