Atracţii turistice

Partea de Nord-Vest a Transilvaniei reprezintă una dintre cele mai importante regiuni din România, din punct de vedere turistic. Staţiuni cunoscute la nivel internaţional, mănăstiri de lemn, parcuri naţionale, cetăţi şi monumente istorice, toate fac parte din circuitul turistic existent în Maramureş, Sălaj şi în celelalte judeţe din regiune.

Judeţul Maramureş este recunoscut la nivel mondial pentru celebrele biserici şi porţi din lemn. Câteva dintre acestea au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Printre acestea se regăsesc Biserica de lemn din Budeşti, Biserica din Ieud Deal, Biserica “Sfânta Paraschiva” şi Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Tot în Maramureș se află și Cimitirul Vesel de la Săpânța, cel mai vestit cimitir din România. Și, odată ajunși pe meleaguri maramureșene, vizitatorii pot face o plimbare cu singura mocăniță din țară: Mocănița de pe Valea Vaserului.

Muzeele și castelele sunt, de asemenea, un punct de atracție în Maramureș. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, Castelul Apaffi sau Muzeul Maramureșului din Sighet sunt o dovadă în acest sens.

Județul Bihor este cunoscut pentru multitudinea de peșteri din zonă. Însă turiștii care vor să rămână în orașe pot face un tur al celor mai importante atracții ale locului: Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Cetatea Oradea sunt doar câteva dintre acestea.

În Oradea, reședința de județ, pot fi vizitate mai multe palate somptuoase, printre care Palatul Vulturul Negru și Palatul Baroc, dar și casele memoriale ale unora dintre cele mai importante personalități din România – Casa Memorială “Lucian Blaga” și Casa Memorială “Emanuil Gojdu”.

Alte instituții culturale care atrag turiștii sunt Universitatea din Oradea, o instituție modernă și Galeria de Arte Vizuale.

Turiștii care ajung în județul Bistrița-Năsăud au la dispoziție o gamă foarte variată de atracții turistice, de la muzee, cetăți și biserici, până la peșteri, stațiuni balneare și rezervații naturale.

La capitolul monumente, județul Bistrița-Năsăud își prezintă frumusețile: ruinele cetății Ciceului, ruinele castrului roman Orheiu Bistriței și Turnul Dogarilor.

Casa Memorială “George Coșbuc”, Casa Memorială “Liviu Rebreanu”, Casa Memorială “Andrei Mureșanu” și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud sunt alte puncte de interes turistic.

Turiștii care ajung în Bistrița-Năsăud nu trebuie să rateze șansa de a vizita Ansamblul “Șugătele”, datând din secolele XV-XVI.  “Șugățele” este  unul dintre puținele complexe arhitecturale medievale din Transilvania.

Municipiul Zalău, reședința județului Sălaj, dispune de numeroase obiective turistice: cetăți, ruine, castele și biserici.

În județul Zalău se află Grădina Zmeilor de la Gâlgău Almașului, monumentul lui Mihai Viteazu de la Guruslău, Casa memorială “Iuliu Maniu”, Castrul roman de la Buciumi și Cetatea Aranyos de la Cheud.

Turismul ecumenic din Zalău este posibil datorită numeroaselor biserici datând din secolele XV-XVII. Reprezentative sunt Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” din satul Stâna și Mănăstirea Strâmba de la Păduriș.

Județul Satu Mare este unul dintre cele mai pitorești locuri din țară. Muzeul Județean și Muzeul de Artă îi ajută pe turiști să descopere arta populară locală.

Satu Mare abundă în obiective turistice precum Turnul Pompierilor, Palatul Episcopiei Romano-Catolice și Casa memorială “Vasile Lucaciu”.

De o frumusețe aparte sunt vechile cetăți și castele – Cetatea Ardud, Castelul Karolyi din orașul Carei, Castelul Vecsey și Castelul Lonyai.

La capitolul muzee, le sunt recomandate turiștilor vizite la Muzeul Orășenesc Carei, la Muzeul Moților Scărișoara, precum și la Muzeul etnografic în aer liber de la Marius.

Județul Cluj, situat în centrul provinciei Transilvania, dispune de atracții turistice foarte variate. Mănăstirea Nicula este prima pe lista locurilor de vizitat în Cluj. An de an, lăcașul de cult primește zeci de mii de pelerini, mai ales în ziua hramului, pe 15 august.

Un alt obiectiv turistic important din Cluj este Castelul Banffy din Borșa. Printre celelalte castele de vizitat în județ menționăm: Castelul Haller, Castelul Wass și Castelul Bocskai. Cetatea Bologa, Cetatea Fetei și Cetățuia sunt alte obiective turistice de văzut în județ.

Conacul Octavian Goga din Ciucea, Cheile Turenilor și parcul Moara de vânt completează lista locurilor pe care niciun turist nu trebuie să le rateze dacă ajunge în județul Cluj.

Newsletter

Loading...Loading...