Activităţi în aer liber

Oraşele din nord-vestul Transilvaniei oferă turiştilor numeroase zone de agrement şi regiuni unde se practică sporturi de apă, pământ şi aer. Vara se pot face drumeţii montane, excursii în chei sau la peşteri, în timp ce iarna se practică schiul şi săniuşul. Una dintre cele mai bine dezvoltate activităţi sportive o reprezintă pescuitul.

Maramureş

Maramureşul este cunoscut ca una dintre regiunile României cu cele mai frumoase peisaje naturale. Zona acoperită de munţi şi dealuri beneficiază de râuri de munte şi o faună bogată, cu urşi, cerbi şi peşti.

Unul dintre cele mai semnificative obiective turistice îl constituie Rezervaţia naturală Pietrosul Mare. Alături de Delta Dunării, Pietrosul Mare este inclus în Rezervaţiile Biosferei.

Cei care doresc să petreacă o zi în aer liber pot opta pentru unul dintre itinerariile maramureşene, denumite după culori: Drumul Verde, Drumul Albastru, Drumul Roşu. Pentru cicloturism există un traseu special, prin Ţara Lăpuşului. Cei care aleg această variantă au ocazia să descopere regiuni tradiţionale autentice, sate pitoreşti, pasuri, mănăstiri izolate şi peisaje spectaculoase. Pentru un astfel de traseu se parcurge o distanţă de 46 km.

Pasionaţii de schi pot practica acest sport în anotimpul rece, pe pârtiile din Baia Borşa, Izvoare, Cavnic, Şuior sau Mogoşa. Tot în cadrul vacanţelor active, Maramureşul propune o gamă diversificată de activităţi sportive. Iată câteva dintre acestea: rafting, traversare pe corzi, ATV, canyoning, supravieţuire, parapantă, căţărare, tiroliană, zorbing, rapel etc.

Bihor

Bihorul este bogat în floră şi faună, iar pescuitul este una dintre principalele activităţi de aer liber. În Câmpia Crişurilor şi Ierei există lacuri pescăreşti la Inand, Cefa sau Gepiu, unde amatorii îşi pot încerca undiţa. De asemenea, pasionaţii pot face excursii în Lunca Crişului Negru, unde există mai multe vaduri de pescuit, dar şi pentru vânat.

Tot în Câmpia Crişurilor şi Ierei, iubitorii de natură au ocazia să viziteze rezervaţia naturală Poiana cu Narcise. În Ţara Beiuşului turiştii aleg lacul de acumulare Vida pentru agrementul oferit de această zonă. Se pot face plimbări, diverse sporturi de apă, inclusiv pescuit.

În Bihor, unul dintre obiectivele turistice de importanţă majoră îl reprezintă Parcul Natural Apuseni, caracterizat printr-un relief carstic. Amatorii de sport pot practica aici speoturismul, căţărare, pot face drumeţii sau ciclism. Iarna, turiştii care vizitează Parcul Natural Apuseni practică schiul şi se bucură de plimbările cu sania trasă de câini.

Satu Mare

În estul judeţului Satu Mare se află baza de agrement Apa, din comuna cu acelaşi nume. Lacul de aici s-a format ca urmare a exploatării zăcământului din regiunea balastierei. Turiştii aleg această destinaţie pentru a se bucura de plajă şi de activităţi de agrement pe malul lacului.

Alte locuri asemănătoare se găsesc în judeţ în complexul turistic Mujdeni din Oraşul Nou, la Balastiera Iojib din Medieşu Aurit, în complexul Albina-Hotca şi complexul de agrement Someş.

Cluj-Napoca

Clujul se mândreşte cu mai multe atracţii turistice naturale şi zone de agrement. Cei care doresc să facă plimbări în natură pot alege o excursie în Făgetul Clujului, o zonă naturală protejată, declarată monument al naturii. Rezervaţia botanică Fânaţele Clujului sau Băile Someşeni sunt alte locuri potrivite pentru a petrece câteva ore din timpul liber în natură.

Pentru role, biciclete şi skateboard există un Skate Park în oraş. Iubitorii sporturilor de apă şi pescuit pot alege unul dintre lacurile din regiune: lacul Dăbâca, Fântânele Beliş, Darvastaum Durgău şi altele. Drumeţii şi vizite se pot face în Parcul Naţional Cheile Turzii, o rezervaţie naturală protejată.

Staţiunea Băişoara din Munții Apuseni este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate pentru iubitorii de schi. Staţiunea montană pune la dispoziţia vizitatorilor două pârtii de schi, pentru schiorii de talie medie şi pentru avansaţi, precum şi transport pe cablu (telescaun). Se pot practica schi fond, dar şi schi de tură. În anotimpul cald se face parapantă sau se poate merge pe unul dintre traseele montane.

Newsletter

Loading...Loading...